Petr Dvořák

Petr Dvořák Zdroj: Profimedia.cz

Deset nejlepších věcí na volbě generálního ředitele České televize

Petr Dvořák, bývalý šéf TV NOVA se stane prvním člověkem v dějinách české mediální scény, který bude řídit dvě celoplošné televize po sobě. Na dnešním zasedání Rady ČT byl ve druhém kole zvolen ředitelem ČT a zdědí po Jiřím Janečkovi jeho kancelář, kde je prý i vířivka.

Dvořák byl ve veřejném slyšení o délku náklaďáku před ostatními kandidáty v projevu i v orientaci uvnitř problému a po zásluze se stane ředitelem ČT. Mezi zásadními věcmi, které radním slíbil, bylo mimo jiné vytvoření kanálu pro děti a mládež a úspora 400 milionů korun v období 2-3 let, které chce reinvestovat do programu a další věci, které se dobře poslouchají. Období zvýšeného optimismu, který mezi veřejností Dvořákovu kandidaturu provázel, tak nyní může propuknout naplno.

 

My vám nyní nabízíme deset nejzajímavějších věcí, kterých jsme si všimli během veřejného slyšení kandidátů - vedle Dvořáka také Romana Bradáče, Hynka Chudárka, Jana Svobody a Radomíra Šimka.

1. Kandidát Radomír Šimek během svého projevu navrhuje jakousi formu odboje. „Zahraniční koprodukce… byla velmi úspěšná v 70. a 80. letech, ale vytratila se, a je třeba na ni znovu navázat komunikaci, navázat komunikaci s těmi vysílači v Německu a studii v Mnichově, Hamburku a Postupimi.“ Pozná se, že pán pracoval dlouho v Německu. V Siemensu… Vyneslo mu to jeden hlas v prvním kole.

 

2. Kandidát Roman Bradáč: „Dětská tvorba by měla být zaměřena na skutečné děti.“ Každý rodič ví, že děti dokáží být i neskutečné.

 

3. Místnost na Kavčích horách. Stůl, za kterým kandidáti seděli a který na sobě měl ubrus odporné barvy s logem ČT. Iluzi nádražní jídelny dotvářel člen Rady ČT Petr Koutný, který si na druhou část pohovorů přinesl jakousi pečeni s knedlíky, kterou během slyšení pojídal.

 

4. Petr Dvořák jako jediné konkrétní jméno ze svých budoucích spolupracovníků jmenuje Fera Feniče. První a jediný překvapivý (a nutno říct, že geniální) tah, který kdokoli z kandidátů před Radou předvedl.

 

5. Hynek Chudárek si nepamatuje, co má v prezentaci. Vzhledem k tomu, že mu s ní údajně pomáhal František Lambert, bývalá pravá ruka Jiřího Janečka, dá se předpokládat, že mu pomáhal skutečně intenzivně.

 

6. Janu Svobodovi trvá přesně dvě věty, než poprvé zmíní svůj hlavní trumf, baronku Stowellovou, bývalou šéfku komunikace BBC. Při jeho věku nicméně sázka na zkušenost starší ženy působila poněkud nemístně…

 

7. Svoboda mluví o změně manažerského stylu z direktivního na pečující. Dojem sexuálního podtextu se jen prohlubuje.

 

8. Hlas Milana Uhdeho. V režii šéfa Rady ČT a především jeho hlasu byl průběh volby téměř náboženský prožitek.

 

9. Dana Eklová se na začátku veřejně omlouvá Fero Feničovi za to, že o něm prohlásila, že na zakázkách z ČT nemístně vydělává. Nepůsobí to překvapivě zdaleka tak trapně, jako to tvrzení, za které se musela omluvit.

 

10. Svoboda a jeho citát: "Obchodním výsledkem musí být dopad do kvality." Tak nějak shrnuje, o čem bylo slyšení všech kandidátů s výjimkou Dvořáka.