Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024, Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024,
Petr Pavel navštívil BIS (26.3.2024)
7
Fotogalerie

Pavel ve sporu s Babišem kvůli změnám v penzích. Stínohra loutkové vlády ANO se mění ve frašku

Andrej Babiš vzkázal z dovolené na Maledivách, že hnutí ANO je zásadně proti prodlužování věku odchodu do důchodu. Popřel tak slova Petra Pavla vyřčená po jednání zástupců vlády a opozice na Hradě. Prezident se proti němu ohradil, ale tato přestřelka má širší rozměr.

Bývalý premiér na sociálních sítích vytknul „nejasociálnější a nejprolhanější vládě v historii samostatné republiky“, že je proti důchodcům. „Nejhorší ministr práce a sociálních věcí je okradl o valorizaci a navrhuje prodloužení věku odchodu do důchodu. My jsme zásadně proti!“

Zbývá jen technikálie

Jeho slova jsou v rozporu s vyjádřením prezidenta po jím iniciované schůzce s ministrem Marianem Jurečkou a zástupci ANO k chystaným změnám důchodového systému. Pavel po ní na společné tiskové konferenci oznámil všeobecnou shodu, že udržitelnost důchodového systému vyžaduje zásahy.

„Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat. A to je naprosto nezbytný parametr,“ dodal. Zbývá podle něj doladit „technikálii“, jestli „bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus, nebo jestli se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích“.

Stínová ministryně financí Alena Schillerová jej doplnila, že to musí vyplynout z analýz a po určení náročných profesí, jichž se zvyšování penzijního věku týkat nebude. Demografická data jsou známá řadu let a s vyčleněním náročných profesí se počítá. Takže se zdálo, že dohodě nestojí nic v cestě.

Pavel shodu a konstruktivní debatu ocenil, ale nepočítal s turbulencemi v hnutí ANO. Krátce po schůzce začala couvat Schillerová, že k žádné dohodě na prodlužování penzijního věku prý nedošlo. A Babišův vzkaz vrátil situaci do reality. Co k těmto komentářům uvedla prezidentská kancelář?

„Považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu s A. Schillerovou a K. Havlíčkem bylo celkem patnáct lidí, kteří obsah jednání slyšeli. A všechno, co následně padlo na tiskové konferenci, bylo s účastníky na jednání dohodnuto a odsouhlaseno,“ reagovala.

Špatně nás interpretovali

Ani to se nesetkalo s pochopením. Další z účastníků schůzky, stínový premiér Karel Havlíček nyní prohlašuje, že zvýšení důchodového věku hnutí ANO odmítá, a jeho postoj byl prý špatně interpretován.

Vzhledem k výbavě Babišova hnutí, používajícího lež jako běžný prostředek politického boje, lze o pozdních interpretacích Schillerové a Havlíčka pochybovat. Také nevysvětlili, proč se od Pavlových slov nedistancovali hned na tiskové konferenci.

Zafungovalo spíš něco jiného. Když se Babiš podíval na titulky typu „ANO a koalice se shodly na zvyšování věku odchodu do důchodu“, nelenil a okamžitě tyto „nehoráznosti“ zarazil.

Popravdě řečeno by bylo asi příliš optimistické očekávat, že populista Babišova střihu kývne na jakýkoli krok, který nezvýší jeho popularitu, i když by jej doporučovalo devět z deseti expertů. Proto bylo prezidentovo oznámení po schůzce na Hradě překvapivé.

Navrhovali jsme penzijní věk 67 let

V této souvislosti stojí za pozornost připomínka, jak se v této věci vyvíjel názor šéfa ANO. V roce 2016, kdy se jako ministr financí stylizoval do mediálního obrazu zodpovědného hospodáře, odmítal vrátit strop na růst důchodového věku v roce 2030 na 65 let, který zrušila předchozí vláda.

„Tomu se říká populismus. Hranici odchodu do důchodu stejně budoucí vlády změní, protože to bude rozpočtově neúnosné,“ vyčetl tehdy koaliční ČSSD. Nakonec ustoupil s odůvodněním, že neměl ve vládě většinu a musel se přizpůsobit.

„Chtěl jsem původně přijít s vlastním návrhem, ale bylo mi řečeno, že to nemám dělat a že ho předloží paní Marksová. Původně jsme navrhovali odchod do důchodu na 67 let,“ tvrdil Babiš. ANO od toho prý upustilo, když vidělo, že bude přehlasováno.

To bylo v době, kdy Babiš brzdil návrhy ČSSD na zvyšování důchodů o 200 korun slovy, že „musíme mít nějakou rozpočtovou odpovědnost a musíme držet to, abychom se nadále nezadlužovali“. Dnes se k této rétorice nehlásí.

Veletoče hnutí ANO kolem (ne)dohody na změnách v penzijním systému potvrzují i něco jiného. Někteří komentátoři poukazují na Babišův marketingový manévr, kdy se mediálně stáhl do pozadí a nechává komunikovat stínovou vládu v čele s Havlíčkem a Schillerovou.

Konstruují dokonce hypotézy, že to může být model (kontroverzní předseda hnutí mimo vládu) po příštích volbách do sněmovny, pokud by bylo ANO schopno sestavovat vládní koalici.

Nevěrohodná stínohra

Podobné úvahy jsou jen vytvářením virtuální reality. Babiš touží po revanši a potřebuje si ohlídat svoje politické i obchodní zájmy přímo, nikoli zprostředkovaně. Nikomu nevěří. To jen teď, kdy je jeho hnutí v opozici, sehrává marketingové divadélko se stínovou vládou a jejím loutkovým premiérem Havlíčkem.

Žádná dohoda, kterou Babiš osobně neposvětí, neexistuje. Je schopen popírat i vlastní kroky. Jedině tak se například může stát, že ostře kritizuje pomoc ukrajinským běžencům, ačkoli ji on sám i jeho poslanci ve sněmovně opakovaně odsouhlasili.

A když někdo dohodu učiní bez jeho vědomí nebo je špatně pochopen, okamžitě ji zruší. To je případ jednání o změnách v důchodovém systému. A to je princip fungování hnutí ANO, nehledě na to, kde se jeho šéf pohybuje. Jestli ve sněmovně, v Průhonicích nebo na Maledivách.

I kdyby Andrej Babiš teoreticky neseděl přímo ve vládě, princip zůstává stejný. Politicky vyzobe populární kroky a problémy přehodí na koaliční partnery. Členy ANO považuje za svoje podřízené bez práva vlastního názoru, kdykoli vyměnitelné.

Proto dnes po jeho boku zůstává jen nejtvrdší jádro, ochotné bránit zájmy svého autoritářského šéfa a jeho impéria do posledního dechu. A ještě přiživuje jeho mystifikace, že jsme svědky nové totality.