Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024)

Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024) Zdroj: ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024)
Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024)
Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024)
Vladimir Putin: První projev po volebním vítězství (17.3.2024)
Prezidentské volby v Rusku
5
Fotogalerie

Jefim Fištejn: Fraška Putinova „zvolení“ aneb Rusko zažilo volby zcela nového typu

Za čtvrtstoletí svého vládnutí Vladimir Putin udělal všechno možné i nemožné, aby proces manifestačního potvrzení jeho nároku na permanentní moc ani trochu nepřipomínal volby ve slovníkovém smyslu tohoto slova. Letošní výsledek toto pouze potvrzuje, ruský prezident po sečtení hlasů získal 87,28 procenta.

Předsedkyně Ústřední volební komise Ella Pamfilovová měla svatou pravdu, když prohlásila, že ještě nikdy v dějinách lidstva se nekonaly volby tak nezpochybnitelně průzračné, poctivé a spravedlivé jako nyní v Rusku. Jsou to vskutku volby nového typu. Rusové jsou osvobozeni od úmorné povinnosti vybírat z množství falešných mocichtivých kandidátů v rámci neprůhledného a lehce zmanipulovatelného procesu. Kandidáti připuštění k výběru jsou oddaní a nastokrát prověření vlastenci a nebaží po laciné slávě opozičníků. Třeba takový kandidát Vladislav Davankov ze strany Noví lidé je vskutku člověkem nového ražení – odmítl přítomnost nezávislých pozorovatelů s tím, že ho to uráží. Bezmezně prý věří výsledku, který mu úřady přisoudí. Jeho účast ve volbách prý vůbec není motivována touhou po moci, nýbrž snahou pomoci Putinovi v jeho celoživotním boji s kolektivním Západem.

Na kruciální otázku, zda podporuje zvláštní vojenskou operaci proti Ukrajině, odpovídá šalamounsky: „Zda chci mír za každou cenu? Kdepak, takový postoj vůbec nesdílím! Pro mne je důležité, abychom tu operaci dotáhli do zdárného konce a nenechali ji našim dětem.“ Opakuji, jedná se o nejnadějnějšího ze zbylých kandidátů. Boris Naděždin, jenž, jak se zdálo, měl širší podporu Rusů díky svému protiválečnému postoji, pro strýčka Příhodu k volbám připuštěn nakonec nebyl. Volební úředníci mu jednoduše zneplatnili značnou část podpisů z předložené listiny a bylo to! V těchto dnech po celém Rusku proběhlo hromadné zatýkání členů jeho štábu a dobrovolníků. Nebyl přitom vůbec opozičník, jen se maličko odchyloval od předepsané figury.

Hlásí se k diktatuře

Nezbývá než se podivovat, jak je možné se stavět se vší vážností k očividné frašce. Tím, že Putinův režim se ani nesnaží zachovat demokratické dekorum a antickým gestem strhává ze „svátku demokracie“ fíkový list, hlásí se k diktatuře jako k účinnější alternativě společenského uspořádání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!