Sněm ANO: Projev Aleny Schillerové (10.2.2024)

Sněm ANO: Projev Aleny Schillerové (10.2.2024) Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Sněm ANO: Alena Schillerová (10.2.2024)
Sněm ANO: Alena Schillerová (10.2.2024)
Alena Schillerová v Otázkách Václava Moravce (4. 2. 2024).
Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alecha Schillerová u Ústavního soudu. (24.1.2024)
Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alecha Schillerová u Ústavního soudu. (24.1.2024)
11
Fotogalerie

Země českých pokusných králíků aneb Schillerová hrozí, že hnutí ANO udělá reformu reforem

Česká republika není jen zemí, jejíž ekonomice se stále nepodařilo dostat se na předcovidovou úroveň. Naše země se totiž těší i nelichotivé charakteristice, která praví, že tu žádná větší reforma nebo alespoň pokus o ni nevydrží déle než jedno volební období. Tolik vzývaná stabilita a předvídatelnost, po které volají nejen šéfové páteřních odvětví ekonomiky, ale i zahraniční investoři a zaměstnavatelé, je tu prázdný pojem a fackovací panák. Vše nasvědčuje, že v nastoupeném trendu budeme pokračovat i po příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Podle všech relevantních výzkumů je favoritem voličů hnutí ANO Andreje Babiše. Pravidelně získává přes 30 procent hlasů, a pokud by se nyní konaly volby, bude aspirovat na návrat k moci. Jistě, jsou to jen průzkumy. Volby vždy dopadnou nějak jinak, a navíc výzkumné modely tu nepočítají s předvolebními koalicemi a (zatím ani) s korespondenční volbou ze zahraničí, která při případném schválení náskok současné opozice notně srazí. 

Nicméně použijme hypotetickou zkušenost, že hnutí ANO vyhraje a vrátí se do Strakovy akademie, ať už jako jednobarevná menšinová vláda, nebo v koalici s SPD či jinými okrajovými stranami. Už nyní začíná zaznívat, co by tato sestava – a je jedno, zda v jejím čele bude stát Andrej Babiš nebo jím na sjezdu do role statisty odstrčený Karel Havlíček – dělala. Jistý náhled k tomu poskytla Alena Schillerová v rozhovoru pro Lidové noviny v závěru minulého týdne.

Ze slov bývalé ministryně financí, u níž lze předpokládat, že se chce do této funkce opět vrátit, vyplývá, že nezůstane u kosmetických změn. „Nechci vyjmenovávat hned, že to či ono zrušíme, ale otevřeně říkám, že provedeme celou revizi, absolutně, kompletně a všeho, co oni teď na sílu protlačili. Pokud bychom vyhráli volby a pokud bychom se vrátili k moci, musela by se provést kompletně celá revize tohoto systému a pravděpodobně se celá řada věcí bude muset upravit,“ prohlásila bojovně Schillerová. Změny by se týkaly valorizace důchodů a vzorce jejich výpočtu, „zreálnění“ rozpočtu, návratu EET atd. atd. Když se Schillerové redaktor zeptal, jestli by na něčem se současnou vládou nalezla shodu, bezelstně mu odpověděla: „Tady mě nenapadá vůbec nic.“

Na řeči šéfky opozičního klubu je potřeba nahlížet ve dvou rovinách. ANO není u moci a touží se k ní vrátit. Proto bude kritizovat hlava nehlava a slibovat všechno všem. Navíc letos jsou troje volby a babišovci už nutně potřebují nějaký volební úspěch, protože v posledním období se jim nedařilo. Na druhou stranu je potřeba mít proklamace Aleny Schillerové přece jen alespoň na paměti. Z jednoho prostého důvodu. Během tohoto volebního období se uskutečňuje řada změn, například právě v oblasti důchodů, ale i v podnikání, daňové problematice, investicích a tak dále. Lidé a firmy si na tyto změny zvykají, přizpůsobují se jim a podle nich i plánují. A to nejen na letošní či příští rok, ale třeba i ve střednědobém horizontu. A nyní vystoupí zástupce nejsilnější opoziční strany, který řekne, že za dva roky to bude zase jinak… Co si pak mají lidé myslet a podle čeho se rozhodovat?

Alena Schillerová ale přiznává, že každá vláda (tedy i ta Fialova) má právo vládnout a dělat reformy podle svého. Problém však je, když se politická reprezentace průřezově nedokáže dohodnout alespoň na elementárních věcech. Proto Česká republika dosud nemá funkční důchodovou reformu, panují neshody v energetice, možném přijetí eura, obranné politice a tak dále. Například u důchodů mají máslo na hlavě všechny polistopadové vlády, ať v nich seděli zástupci ODS, ČSSD či ANO. Je to tristní obrázek české politické scény. Souboj na ní se zúžil jen na dobytí mocenských pozic a uspokojení vlastních potřeb a zájmů. Lidé jsou vesměs až na druhém místě. A to platí i pro současné proklamace hnutí ANO. Jemu ve skutečnosti nejde o občany, ale o to, aby se dostala zpět k moci. Proto jim slíbí všechno možné. Třeba i zrušení toho, co funguje jen chvíli, přestože je to lepší než nic.