Jindřich Rajchl na zemědělském protestu v Praze (19.2.2024)

Jindřich Rajchl na zemědělském protestu v Praze (19.2.2024) Zdroj: ČTK / Soňa Remešová

Protesty zemědělců a blokáda pražské magistrály (19. 2. 2024)
Protesty zemědělců a blokáda pražské magistrály (19. 2. 2024)
Protesty zemědělců a blokáda pražské magistrály (19. 2. 2024)
Protesty zemědělců a blokáda pražské magistrály (19. 2. 2024)
Protesty zemědělců a blokáda pražské magistrály (19. 2. 2024)
14
Fotogalerie

Okamura, Rajchl, Konečná a ukradená traktoriáda. Protest nemohl skončit jinak než blamáží

Traktorová blokáda Prahy skončila podle očekávání. Její účastníci se dušovali, že jejich akce je apolitická, ale nedohlédli, že organizátoři zneužili jejich nespokojenosti k vlastnímu zviditelnění. Ve spojení s opozicí sledují jiné zájmy, změnu vlády a geopolitického kurzu. Kdo zemědělský protest podpořil?

Do Prahy přijelo několik stovek traktorů. Nekonal se však kolaps pražské dopravy, který předpovídal jeden z mluvčích protestu Bohumír Dufek. Traktory částečně zablokovaly magistrálu a zpomalily dopravu na několika třídách. Obyvatelé Prahy se přizpůsobili situaci. Použili metro nebo zůstali na home office a zásadně je tato aktivita neovlivnila.

Ukradli nám manifestaci

Bublina obří monstrakce splaskla, když se většina zemědělců poté, co odevzdali dopis s požadavky ministerstvu zemědělství a na Úřadu vlády, distancovala od politických seskupení, jež se snaží parazitovat na této akci. Svůj protest ukončili a odpojili se od dalšího plánovaného programu, demonstrace na Malostranském náměstí.

„Protože se úplně neztotožňujeme s obsahem dnešní stávky, kterou považujeme za ukradenou z našich rukou skupinami, které k nám nepatří, tak jsme se dohodli, že na Malostranské náměstí už nepůjdeme,“ řekl koordinátor Miloš Malý z Ústeckého kraje.

„Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině,“ konstatoval a oznámil, že traktory opustí magistrálu, což se také stalo.

Tato situace nápadně připomíná loňskou listopadovou stávku učitelů, která skončila podobnou blamáží. Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti akci odborů na Malostranském náměstí, „která původní záměr učitelské stávky zneužila a spojila ji s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit!“

Konkrétně jim vadila účast jedné z postav dezinformační scény Daniela Sterzika alias Vidláka, přičemž na demonstraci vystoupil i „rudý“ odborář Dufek, jenž si třídní rétorikou nezadá s neostalinistou Josefem Skálou. Na této akci se rovněž pohyboval Rajchl, přičemž toto extempore vrhlo stín na celou stávku.

Stejné kulisy, stejní lidé

Nyní se děje totéž v bledě modrém ve stejných kulisách se stejnými tvářemi a šedými eminencemi v pozadí. Jen se změnila stafáž této hry, když učitele nahradili zemědělci. Části z nich se dá věřit, že si nechali ukrást traktoriádu nechtěně, ale jejich prozření je vzhledem k okolnostem poněkud pozdní.

Rajchlovi lidé z hnutí PRO, jež se po vynaložení obrovské energie a několika vnitřních krizích stále potácejí mezi jedním až dvěma procenty preferencí, neustále kreativně zkoušejí prorazit v politické soutěži. Tentokrát to zkoušejí s protestem zemědělců, od něhož se distancovaly hlavní stavovské asociace Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství.

Hned tři ze čtyř ze samozvaných mluvčích zemědělců, Bohumír Dufek, Vidlák a Otakar Březina, se účastnili Rajchlových demonstrací na Václavském náměstí. Jejich vyznění předpisově konvenovalo zájmům Kremlu včetně nastolení mírové agendy, ovšem podle not válečného zločince a vraha opozičních politiků Putina.

Čtvrtý z nich, agrobaron Zdeněk Jandejsek, patřil mezi hvězdy dvou demonstrací aktivisty Ladislava Vrabela, jenž se snahou o vřelé vtahy s Ruskem nikdy netajil. Vrabel původně počítal s Jandejskem do své „vlády odborníků“, až Fialova vláda podá demisi. Nedočkal se a jejich cesty se rozešly, i když Jandejsek nadále prosazuje „výhodné“ obchodní vztahy s Ruskem.

Dnes převzali štafetu totožných požadavků pořadatelé a mluvčí pražské blokády, u nichž je nespokojenost zemědělců jen katalyzátorem dalších pokusů destabilizovat společnost.

Jandejskovo angažmá je o to skandálnější, jelikož vlastní jeden z největších agrokomplexů v zemi. Podle Hlídače smluv inkasovala jeho skupina celkem 1672 dotací v celkové hodnotě 2,3 miliardy korun.

Mimochodem zatím jediným hmatatelným efektem blokády je ukončení spolupráce největšího online prodejce potravin Rohlik.cz s Jandejskovou společností Rabbit CZ. Nesouhlasí s metodami iniciativy, které „omezují osobní svobody ostatních obyvatel a brání veřejnosti v běžném životě“.

Kdo protest podpořil?

Rajchl ovšem není jediný, kdo se snaží z této akce vytřískat politický kapitál. Vedle něj dorazili na demonstraci na Malostranské náměstí další představitelé opozice s totožným viděním světa, kteří nemají se zemědělstvím nic společného.

Zatímco na pódiu burácel Dufek a další účastníci Rajchlových demonstrací, pod pódiem defilovali nejvyšší představitelé SPD Tomio Okamura a Radim Fiala a předsedkyně neparlamentní Trikolory Zuzana Majerová.

Mezi podporovatele patří bývalý premiér Jiří Paroubek, který nedokáže odejít z politiky a nyní zachází tak daleko, že se postavil do čela dalšího marginálního seskupení Česká suverenita sociální demokracie, jež jeho mateřské straně ukradlo značku ČSSD.

Silný hlas podpory zaznívá z KSČM, kde si požadavky organizátorů osvojila předsedkyně Kateřina Konečná, jež se zviditelňuje před volbami do Evropského parlamentu.

Tato pestrobarevná společnost dává tušit, jaký mají společný zájem. Když opadla vlna zájmu o covid, nasadili protizápadní a protiukrajinskou kartu a šíření dezinformací o kolapsu české ekonomiky, pokud se odstřihne od ruských surovin. Nyní to zkoušejí se zemědělstvím, když znovu věští jeho konec a hladomor.

Stranou nezůstává ani ANO, jehož šéf je v této věci v gigantickém střetu zájmů. Karel Havlíček a Alena Schillerová vytýkají vládě, že se zemědělci nejedná. Teď nejde o to, že s relevantními asociacemi jedná.

Jaký má ale smysl jednat s extremisty typu Dufka, který považuje senát za „humus, který musíme zlikvidovat“, brojí proti „Skopčákům, kteří skoupili všechny firmy a vysávají naši republiku jako pijavice“, a vyzývá k blokádě vlády, ministerstev a supermarketů? Otevřeně říká, že mu jde o předčasné volby.

Dezinformátor Vidlák zase v den stávky učitelů odmítal nákup „obrněného šrotu“ a „zlodějský“ kapitalismus. Podporovatele Ukrajiny označuje za pitomce a vykládá báchorky o tom, jak je na tom dnes Rusko nadmíru výtečně.

Ještě lze uvést na pravou míru další dezinformaci podporovatelů protestu šířenou některými komentátory a aktivisty na sociálních sítích.  Brání se nařčení, že všichni účastníci blokády a odpůrci Green Dealu jsou proruští. To nikdo neřekl. K proruské scéně mají blízko ti, kdo za účastníky traktoriády hovořili, a jistě ještě neřekli poslední slovo.