Tiskovka po jednání vlády: Účastnili se jí Fiala, Stanjura, Síkela i šéf ČEZ Daniel Beneš (23.11.2023)

Tiskovka po jednání vlády: Účastnili se jí Fiala, Stanjura, Síkela i šéf ČEZ Daniel Beneš (23.11.2023) Zdroj: Úřad vlády ČR

Jednání vlády 3. 1. 2024: Premiér Petr Fiala a ministr pro legislativu Michal Šalomoun
Tiskovka po jednání vlády: Petr Fiala (23.11.2023)
Tiskovka po jednání vlády: Daniel Beneš (23.11.2023)
Tiskovka po jednání vlády: Zbyněk Stanjura (23.11.2023)
Tiskovka po jednání vlády: Joezf Síkela (23.11.2023)
8
Fotogalerie

Martin Bartkovský: Dva roky špatné vládní komunikace střídají dva roky rezignace

Vláda Petra Fialy se nachází v poločase. Její klady a zápory jsme v minulých číslech Reflexu popsali dopodrobna. V souboji se světovými krizemi hraje remízu. Něco se jí povede, něco méně. Kde však vláda naprosto selhává, je budování důvěry u vlastních občanů. A tím nemyslím špatnou komunikaci, která je jí konstantně vyčítána. Po dvou letech ve funkci už prostě nemůžete věci svádět na to, že děláte dobré věci a špatně o nich jen mluvíte. Zatímco hlasování o nedůvěře v Poslanecké sněmovně ustáli už třikrát, ve světě za parlamentní zdí prohrávají u vlastních voličů.

Andrej Babiš mezitím bodá do premiéra rohlíkem v přímém přenosu na TV Nova.

V současnosti se nejhlasitěji řeší kauza ministra Jurečky, který v den tragické střelby na filozofické fakultě po schůzce s Bezpečnostní radou státu zamířil zpátky na resortní vánoční večírek. Banální příhoda se rozmazává už čtrnáct dní. V době psaní tohoto editorialu je Jurečka stále poslancem i členem vlády. Není přitom nejhorší, že se ministr bavil se svými kolegy v době, kdy země truchlila. Každý prožívá trauma různě. V zemi se v tu dobu navíc konaly tisíce večírků, které se střelbou rázem neutnuly. To nejhorší je, že ministr lhal. A lhal opakovaně. Když jsme byli svědky plagiátorství u ministrů ve vládě Andreje Babiše nebo když se řešila kauza Prymula na Vyšehradě, sledovali jsme podobné jednání. Do očí bijící lhaní a vykrucování. Všichni tehdy přistižení ale nakonec na svých postech skončili. A následovat by je měl i Jurečka. Fialův tým sliboval změnu politické kultury, ale tím, že zůstává jen u slov, a ne u činů, opět ztrácí důvěru vlastních voličů.

Andrej Babiš se mezitím pokouší bruslit na ledové ploše v legračním postoji.

Je to přitom druhý případ ulhaného ministra. Není to tak dávno, kdy se Pavel Blažek vymlouval na déšť, kvůli kterému strávil několik hodin ve společnosti s proruským lobbistou Martinem Nejedlým. Petr Fiala se svými vyjádřeními tehdy zapsal kromě politické i do sportovní historie, protože v dějinách fotbalu nevystavil žádný rozhodčí jednomu hráči tolik žlutých karet jako premiér ministru spravedlnosti. V kárání pokračuje dál, stejně jako pokračuje propad důvěry v tuto vládu.

Andrej Babiš mezitím v Průhonicích přelepuje svůj ­obytňák.

A jak je na tom důvěra v řeči čísel? Podle společnosti CVVM celé vládě věřila v prosinci jen dvě procenta voličů. Spíše jí důvěřuje jen 15 procent. A vinny nejsou jen zjevné prohřešky proti dobrým mravům. Vláda ústy svých politiků vzdala i snahu o nějaké reformy, lidé je totiž podle nich nechtějí. Na začátku jí byla vyčítána nepřipravenost, teď ji můžeme vinit z rezignace. Rezignace na reformy, změnu politické kultury, rezignace na debatu s voliči i rezignace na odvahu věci měnit.

Andrej Babiš natáčí vánoční přání s manželkou a svými psy.

I když by to vůči celé koalici nebylo úplně fér. Rezignovanost je cítit hlavně z ODS a pánů Bendy, Stanjury a částečně i Vystrčila, kterým se do reforem nechce, protože voliči to prý nechtějí. To kritizuje šéf hnutí STAN Vít Rakušan, ale zatím s tím nic neudělal a ani to nevypadá, že by s tím sám něco zmohl. Pomoci by mu mohli Piráti v čele s Ivanem Bartošem, ale mám pocit, že se spíš se STAN hádají, co bude kdo vládě vyčítat. TOP 09 bojuje se svým vlastním expředsedou, lidovci stojí na barikádách kulturních válek a drží štít proti zdanění vína nebo proti manželstvím pro všechny. V průměrném voliči musí takto složená vláda vyvolávat pouze zmar. Očekával změnu kultury, reformy, vyřešení problémů, nastavení směru a dopadlo to jako vždycky.

Andrej Babiš hladí fialového mimoně a přemýšlí o novém podcastu.

Krize ve školství se vymlčela, krize ve zdravotnictví se zalila penězi. Někteří ministři lidem lžou, celá řada poslanců nechce pracovat, sněmovna je paralyzovaná nekonečnými proslovy lídrů opozice. I když se ekonomická situace zlepšuje, inflace klesá, rozpočet se jakž takž konsoliduje, dálnice se stavějí a domácnosti by neměly mít letos problémy s energiemi, není to dost. Alternativa současné vládní koalice je naznačena v tomto textu kurzívou a pomalu se začíná blížit. Za dva roky převezme správu země nový kabinet, o jeho složení se rozhoduje i dnes. Chyba není jen v ko­munikaci, ale v pojetí politické kultury a rezignaci na vlastní sliby. Bylo by proto dobré, kdyby si to současní vládní politici uvědomili. Protože ti opoziční to moc ­dobře vědí. 

Andrej Babiš si hladí tučňáka Buřtíka.

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si můžete objednat v našem Ikosku >>>

Reflex 2/2024