Sergej Bubka

Sergej Bubka Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Sergej Bubka
Člen MOV Sergej Bubka před jednáním o trestu pro Rusko
Sergej Bubka v Pekingu.
3
Fotogalerie

Viliam Buchert: Bolestivá zrada. Slavný ukrajinský atlet a olympijský funkcionář Sergej Bubka je kolaborant

Jeden z nejznámějších sportovců konce 20. století, olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa, skokan o tyči Sergej (ukrajinsky Serhij) Bubka zradil svoji vlast, opustil Ukrajinu a kolaboruje s Rusy. Na Ukrajině je to považováno za velmi bolestivou a velkou zradu, protože Bubka byl od roku 2005 až do listopadu 2022 předsedou ukrajinského Národního olympijského výboru a je pořád členem Mezinárodního olympijského výboru. Známý web Politico před několika dny popsal jeho příběh kolaborace pod titulkem „Pád ukrajinského hrdiny“.

Proti Sergeji Bubkovi, který byl vyhlášen pro rok 1997 nejlepším sportovcem světa, vedou podle novin Ukrajinská pravda ukrajinské orgány trestní řízení, protože opustil loni zemi v době, kdy mu ještě nebylo 60 let, a muži ve vojenském věku kvůli válce nesmějí odejít bez povolení z Ukrajiny. Bubka opustil zemi po loňském napadení putinovským Ruskem 1. března 2022 na zvláštní povolení, poté opustil ten samý rok Ukrajinu ještě dvakrát a naposledy odjel 4. července 2022. A už se nevrátil… Poté byl 17. listopadu 2022 odvolán z funkce předsedy ukrajinského Národního olympijského výboru. Ukázalo se totiž, že spolupracuje s lidmi a firmami z okupovaných ukrajinských území a že jeho firma je registrována v Rusku. To všechno nebrání tomu, aby byl Bubka dál veleben Mezinárodním olympijským výborem (MOV). Například v polovině října letošního roku se zúčastnil zasedání MOV v indické Bombaji. Na společné fotografii všech členů je také kontroverzní předseda MOV Thomas Bach i předseda českého olympijského výboru Jiří Kejval. Ukrajinci ale odmítají, aby takový člověk byl jako zástupce Ukrajiny na světovém sportovním fóru.

Sergej Bubka se narodil ve městě Luhansk, což je dnes jeden ze separatistických a okupovaných regionů na východě Ukrajiny. Část života pak prožil v Doněcku, což je ten samý případ. Momentálně žije v Monaku. Teď se navíc podle všeho přidal na stranu těch, kteří ruskou okupaci nijak jasně neodsuzují. „Nyní je mnoha Ukrajinci vnímán jako ruský kolaborant,“ napsal web Politico.

Nafta pro okupanty

Ten také například napsal: „Velké vyšetřování ukrajinského serveru Bihus.Info v létě odhalilo, že Bubkova společnost Mont Blanc byla po zahájení loňského útoku Kremlu na Ukrajinu oficiálně registrována v Rusku. Mont Blanc prodával pohonné hmoty ruským okupantům v Doněcké lidové republice, ruském loutkovém státě na východě Ukrajiny. Ukrajinská média tehdy objevila – a zveřejnila – tři smlouvy v hodnotě více než 14 000 dolarů. Ačkoli jsou tyto peníze ve srovnání s miliardami v moskevské válečné ekonomice relativně malé, jakékoli obchody s ruskými okupanty znamenají pro Ukrajince červenou linii.“

Obchody, na kterých se Bubka podílí, přitom pokračují na okupovaných částech Ukrajiny dál. Společnost pořád vlastní nejméně šest čerpacích stanic v okupované Doněcké oblasti a Bubkův bratr Vasilij je na všech smlouvách uveden jako ředitel společnosti. Po těchto zprávách zahájila ukrajinská bezpečnostní služba SBU vyšetřování a Vasilij byl nyní v nepřítomnosti obviněn ze spolupráce s Rusy a „napomáhání teroristické organizaci“. Bubka k tomu v září zveřejnil video, na kterém říká: „Vždy jsem bojoval za Ukrajinu, ale nyní proti mně začala kampaň, která má zničit mou pověst. Na okupovaných územích jsem nebyl od roku 2014. Nenavštívil jsem své příbuzné a letos jsem se ani nemohl zúčastnit pohřbu své matky. Nemám nic společného s žádnými obchody na okupovaném území.“ Brání se také tím, že požaduje nastolení míru. Jak bývá ale u podobných lidí obvyklé, žádné odsouzení ruského prezidenta Vladimira Putina se od něj nikde neobjevilo.

Čestný host na olympiádě

Přitom Bubkova společnost Mont Blanc je stále registrována v Rusku a činnost na okupovaných územích vyvíjí. Server Bihus.Info zveřejnil i další dvě smlouvy z května letošního roku, které poukazují na Bubkovy další obchodní transakce v Ruskem okupované Doněcké oblasti. Mimochodem bývalý slavný atlet chodí v Monaku na fotbalové zápasy klubu AS Monaco do VIP zóny, přitom klub vlastní ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, na kterého se vztahují ukrajinské sankce. To Sergeji Bubkovi ale zjevně nevadí.

Po skončení aktivní sportovní kariéry se Sergej Bubka zaměřil (kromě podnikání) i na politiku. V roce 2008 se stal také členem Mezinárodního olympijského výboru. V letech 2002–2006 byl poslancem ukrajinského parlamentu, kde zastupoval Stranu regionů. Tu pak podporoval Putin a byla to strana proruská, která měla největší podporu právě na východě Ukrajiny. 

Protože je Bubka pořád viceprezidentem Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) a členem Mezinárodního olympijského výboru, podle všeho se objeví jako čestný host příští rok i na letní olympiádě v Paříži. A to přesto, že Ukrajinci ho považují za zrádce.