Královnou a králem parketu se stala Darija Pavlovičová

Královnou a králem parketu se stala Darija Pavlovičová Zdroj: profimedia.cz

Eva Adamczyková a Jakub Mazůch ve finále
Hvězdná porota Richard Genzer, Tatiana Drexler a Zdeněk Chlopčík.
Prostor X: Rozhovor s Josefem Maršálkem
Královnou a králem parketu se stala Darija Pavlovičová
5
Fotogalerie

Rekordní StarDance: Čtyři důvody, proč Češi milují taneční soutěž a proč ji ČT tolik potřebuje

Skončila další řada taneční soutěže StarDance, vítězi jsou herečka Darija Pavlovičová a tanečník Dominik Vodička. Letos to byl s náskokem nejsledovanější pořad všech českých televizních stanic. V době dvou velkých válek, inflace a všeobecné skepse se není co divit, že boduje veskrze pozitivní show. Význam pro Českou televizi bychom však docenili až tehdy, kdyby StarDance skončil. Podobné pořady ČT potřebuje, jinak by časem ztratila prestiž a legitimitu a otevřela by se cesta k jejímu politickému ovládnutí. Přečtěte si čtyři důvody, proč taneční soutěž láme rekordy a proč je pro televizi důležitá.

Pokračování 2 / 5

Krystalický optimismus

Královnou a králem parketu se stala Darija PavlovičováKrálovnou a králem parketu se stala Darija Pavlovičová | profimedia.cz

V době, kdy se všude řeší krize a zdražování, kdy nedaleko od nás pokračuje ruská agrese na Ukrajině a navíc denně čteme zprávy z další války v pásmu Gazy, potřebují lidé trochu optimismu a odreagování. To přesně StarDance nabízí, někdy proto působí až naivně. Neprezentuje moc kontroverze a s výjimkou reakcí diváků (nebo spíš fanoušků jednotlivých soutěžících) nebudí konflikty. Do současné vypjaté doby to zapadlo.

Pokračování 3 / 5

Veřejnoprávní hodnoty

Eva Adamczyková a Jakub Mazůch ve fináleEva Adamczyková a Jakub Mazůch ve finále | reprofoto ČTStarDance taky ztělesňuje asi všechno, co si představujeme pod pojmem veřejnoprávní zábava. Show je kultivovaná, elegantní a stojí na dřině soutěžících, kteří nedostávají nic zadarmo a musí předvést umění. Až na občasný rozpačitý sexismus moderátora Marka Ebena je StarDance dobrý příklad veřejnoprávní show. Taky není náhoda, že pochází z kolébky veřejnoprávnosti, britské BBC.

Pokračování 4 / 5

Popularizace kultury

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Josefem Maršálkem • Reflex.cz
Dá se taky určitě říct, že StarDance přispívá k popularizaci tance. Nejenže v každé řadě diváci vidí deset elitních českých tanečníků, jak učí tančit celebrity. Zároveň se taky můžou přesvědčit, že tancovat se může naučit skoro každý. Letos se symbolem outsidera, který všechny překvapil, stal cukrář Josef Maršálek, který o svém zážitku ze StarDance promluvil v pořadu Prostor X.

Pokračování 5 / 5

ČT potřebuje zábavu, jinak zanikne

Hvězdná porota Richard Genzer, Tatiana Drexler a Zdeněk Chlopčík.Hvězdná porota Richard Genzer, Tatiana Drexler a Zdeněk Chlopčík. | Blesk:Martin Hykl/CZECH NEWS CENTERTyto debaty se cyklicky vrací. Co všechno by měla vytvářet veřejnoprávní televize placená z koncesionářských poplatků? Patří sem ještě vůbec sport? A vůbec cokoli, co by mohly obstarávat i komerční televize? Dělat veřejnoprávní televizi čistě seriózní, postavenou na zpravodajství a vážné kultuře, zkoušeli v Maďarsku. Jak to dopadlo?

Maďarská televize měla nízkou sledovanost a rychle ztrácela legitimitu, protože přeci nejde chtít po lidech platit něco, co je nezajímá a nesledují to. To otevřelo cestu k tomu, aby v roce 2002 tehdejší vláda Pétera Medgyessyho televizi zestátnila a proměnila ji ve vládní program, což později dovršil a zabetonoval Viktor Orbán. Veřejnoprávní televize bez zábavy nepřežije. Nemluvě o tom, že pořad typu StarDance prostě komerční televize dlouhodobě nenabízejí.