Umělá inteligence navrhla vhodné oblečení pro neutrální ruské a běloruské sportovce na olympijských hrách v Paříži

Umělá inteligence navrhla vhodné oblečení pro neutrální ruské a běloruské sportovce na olympijských hrách v Paříži Zdroj: Reflex.cz; Midjourney

Martin Bartkovský: Neutrální sportovci neexistují. Krvavé dresy Rusů se rozlétly do celého světa

Výrazné obálky zdobí časopis Reflex od jeho založení a několikrát se propsaly i na stránky světových titulů. Nejprve to byly umělecké koláže, pak silné portrétní fotografie. Posledních skoro 15 let to jsou satirické koláže Jana Ignáce Říhy. Ty budeme v hojné míře používat i nadále. Když se ale stane něco nečekaného, musíme si pomoci umělou inteligencí.

Kvůli náhlému rozhodnutí Mezi­národního olympijského výboru připustit ruské a běloruské sportovce na olympiádu jsme museli narychlo měnit původní záměr. Připravenou koláž na téma proč se v Praze (ne)staví, nahradili krvaví „neutrální“ sportovci, které jsme oblékli do neutrálních, ale krvavých souprav. A svět správnost našeho rozhodnutí potvrdil.

Vytvořili jsme celou sérii „neutrálních sportovců“ v „neutrálním sportovním oblečení“. Ta se skrze náš web a sociální sítě dostala do celého světa. Vy část z ní najdete na konci nového vydání Reflexu, kompletní galerii pak zde na webu reflex.cz. Podruhé v historii tak má náš časopis obálku, kterou nevytvořil člověk. Zatímco poprvé se jednalo o vtípek spojený s prezidentskou volbou, nyní je to mnohem příznačnější. Nelidské rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, kterému je jedno, že Ukrajinci už téměř dva roky čelí nelidskému chování ruských hrdlořezů, ztvárnila (nelidská) umělá inteligence.

Motiv na obálce 50. čísla letošního Reflexu je ale unikátní a vyrobili jsme ho dodatečně. Ukazuje unaveného sportovce, zbroceného krví, v šatně. Jde o výraznou symboliku. Upozorňujeme na prostý fakt, že ruští reprezentanti (ale i politici nebo osobnosti kultury či vědy) zkrátka ve světě reprezentují a propagují teroristický režim Vladimira Putina. Rusko je teroristický stát a Putin je trestně stíhaným diktátorem. Pokud se tyto osobnosti jasně od režimu nedistancují, nemají ve slušné společnosti místo. Je to tvrdé. Ale musíme si uvědomit, že Ukrajinci za naši polevující přísnost vůči Rusku a jeho občanům platí dál svými životy.

Nemůžeme všechny Rusy házet do jednoho pytle. Proto je obrázek dvojznačný. Stejně tak může ukazovat sportovce, který s režimem nesouhlasí a třeba uvnitř proti němu bojuje. Ruská propaganda ho ale i tak máčí v krvi ukrajinských civilistů a používá ho jako nástroj své zrůdné války. Musíme jim dát možnost se od lidí se Zetkem na klopě distancovat a nabídnout jim azyl. Neutrální sportovci neexistují, politika totiž do sportu patří a v rámci Ruska to platí dvojnásob. Vášnivý (a velice špatný) hokejista Putin má sport jako neoddělitelnou část své novocarské ideologie, se kterou už skoro čtvrt století zemi vládne. Sankce vůči sportovcům ho bolí víc než sankce vůči průmyslu. Tam to země umí obcházet. Druhou FIFU, NHL nebo tenisové turnaje ATP či WTA v zemi nevyrobí. Stejně tak jako si nedokáže zorganizovat vlastní olympiádu s Kubou, KLDR a Eritreou. Byl by světu pro smích.

V tlaku na Rusko je potřeba vytrvat. Zatímco Ukrajinci platí životy, my můžeme obětovat svůj diskomfort. Ať už se to týká dražšího účtu za energie, či jen prostě toho, že se v létě nebudeme dívat na olympiádu. Český olympijský výbor to ví a postup mezinárodního výboru kritizoval. Nebylo mu to ale moc platné a v době psaní těchto řádků přišel o významného sponzora. Realitní společnost CPI českého miliar­dáře Radovana Vítka ukončila olympijským sportovcům podporu. V minulosti to avizovali i další. Bolet to tak bude i české sportovce. Teď se ale píše historie a my sami si můžeme určit, zda budeme na její správné straně.

Ameriku přestává válka na Ukrajině „bavit“ a orientuje se spíš na konflikt v Izraeli. Západní Evropa je liknavá a proruského zápachu se načichalo i pár východoevropských politiků. Kdo jiný než východní Evropa by v čele s námi měl světu ukázat, že teď opravdu není čas polevit. I s ohledem na naši historickou zkušenost. Když Putin na Ukrajině prohraje, bude to jeho zkáza a šance Rusko reformovat. Když vyhraje, bude to zkáza pro celý svět. Reflex už svou část udělal. Motivy krvavých sportovců obletěly svět s titulky, že „tohle Češi vzkazují Rusku a olympijskému výboru“. Zbytek je na nás všech.

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 50/2023