Dominik Feri spolu s Markétou Pekarovou Adamovou

Dominik Feri spolu s Markétou Pekarovou Adamovou Zdroj: Profimedia

Bývalý místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek
Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) na zámku Dymokury
Karel Schwarzenberg.
Miroslav Kalousek
Poslanec Dominik Feri a šéfka strany Markéta Pekarová Adamová ve volebním štábu TOP 09 (3. 10. 2020)
6
Fotogalerie

Je to frajer, očistí se, můžou za to Piráti, říkali politici TOP 09 o Ferim. Jak reagují dnes?

Bývalý poslanec Dominik Feri byl dnes nepravomocně odsouzen. Když v květnu roku 2021 začala kauza kolem Feriho, řada jeho kolegů se jej zastávala. Vyjadřovali mu obdiv za to, že rezignoval, a někteří byli přesvědčení, že se do politiky vrátí. Jaké byly reakce krátce po začátku Feriho kauzy?

Feriho případ začal předloni v květnu článkem Deníku N a Alarmu, v němž řada žen popisovala velmi nepříjemné zkušenosti s ním. Že za vznešená obvinění bude Feri stíhán, tehdy ještě nebylo jasné. Někteří politici se tehdy Feriho zastali, zejména jeho kolegové z TOP 09 a koalice SPOLU. Připomeňte si některé výroky, které tehdy kolem Feriho zazněly.

Pokračování 2 / 6

Ženíšek: Je to frajer

Bývalý místopředseda TOP 09 Marek ŽeníšekBývalý místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek | ČTK

Mezi prvními se Feriho zastal bývalý místopředseda TOP 09, tehdy náměstek plzeňské hejtmanky Marek Ženíšek. Ocenil zejména to, že Feri rezignoval a odstoupil z kandidátky do voleb. „Dominiku Ferimu jsem napsal, že je frajer. Tohle je dospělá a vyzrálá reakce. Učebnicová politická kultura. Klobouk dolů, držím palce a věřím, že se do sněmovny jednou vrátí!“ napsal tehdy Ženíšek na Twitter. Na návrat do sněmovny to tedy zatím nevypadá.

Pokračování 3 / 6

Czernin: Zvláštní, že to přišlo před volbami

Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) na zámku DymokurySenátor Tomáš Czernin (TOP 09) na zámku Dymokury | Foto Blesk - Michal Protivanský

Senátor za TOP 09 Tomáš Czernin v rozhovoru pro Seznam Zprávy podezření kolem Feriho zpochybnil: „U Dominika Feriho samozřejmě oceňuji to, že odstoupil bez váhání. Znám ho několik let a je to velice pracovitý člověk a je mi to líto,“ řekl a dodal: „Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami.“ Do parlamentních voleb tehdy zbývalo necelých pět měsíců, koalice SPOLU je nakonec vyhrála. „Doufám, že to pro něj dopadne dobře. Já se domnívám, že se stal skutečně obětí, a věřím, že se s tím vypořádá,“ uzavřel Czernin.

Pokračování 4 / 6

Schwarzenberg: Můžou za to Piráti

Karel Schwarzenberg.Karel Schwarzenberg. | Bontonfilm

Od počátku kauzy až dodnes Feriho hájí i čestný předseda TOP 09, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Jsem proti násilí, ale kluci v jeho věku se už desetitisíce let snaží holky sbalit a dostat je do postele,“ řekl krátce po začátku kauzy Právu. „Přijde mi, že za tím jsou Piráti. Je to pár měsíců před volbami a Dominik Feri byl jejich největší konkurent. To mi přijde podezřelé,“ dodal Schwarzenberg.

Za svým názorem si stojí i dnes. „Je mi ho líto. Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá,“ řekl krátce po vyhlášení Feriho rozsudku pro CNN Prima News.

Pokračování 5 / 6

Kalousek: Děkuji a hodně štěstí

Miroslav KalousekMiroslav Kalousek | Instagram

„Dominik Feri je politikem TOP 09, tedy politické strany s jasně ukotvenými zásadami. Žádné ‚kňučení‘ o okopávání kotníků či (řeči) o špinavé kampani. Jasné a nevyhýbavé přijetí odpovědnosti. Děkuji za tento postoj a přeji hodně štěstí,“ vzkázal Ferimu tehdy už bývalý politik Miroslav Kalousek.

Pokračování 6 / 6

Pekarová Adamová: Je to můj přítel

Poslanec Dominik Feri a šéfka strany Markéta Pekarová Adamová ve volebním štábu TOP 09 (3. 10. 2020)Poslanec Dominik Feri a šéfka strany Markéta Pekarová Adamová ve volebním štábu TOP 09 (3. 10. 2020) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Dnešní předsedkyně poslanecké sněmovny se vyjadřovala podobně. „Dominika považuji za svého přítele a věřím, že očistí své jméno. Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala,“ napsala v den začátku Feriho kauzy na Twitter. 

I Pekarová se dnes vyjádřila k rozsudku ve Feriho kauze: „Vznesená obvinění vůči Dominiku Ferimu jsem od začátku považovala za velmi závažná. V řádu hodin proto byla vyvozena politická odpovědnost, vzdal se poslaneckého mandátu a ukončil stranické členství. Jednání, ze kterého byl soudem prvního stupně shledán vinným, je zcela neakceptovatelné. TOP 09 ctí nezávislou justici i právo obviněného se odvolat,“ řekla pro Deník N.