Uprchlíci z Náhorního Karabachu (24.9.2023)

Uprchlíci z Náhorního Karabachu (24.9.2023) Zdroj: Reuters

Tomáš Vlach: Rusy na Kavkaze střídají Turci. Co přinesla jednodenní válka?

Kavkazská válka se odehrála ve stínu té ukrajinské, Náhorní Karabach přestal existovat. Dvanáctiletý Aren strávil čtyřicet hodin za volantem, aby zachránil svou rodinu. Nikdo jiný, kdo by se chopil řízení, nebyl. Ženám to dle kavkazské konzervativní tradice nepřísluší a muži byli na frontě. Alternativa, že by jeho arménská rodina v Náhorním Karabachu zůstala, nepřicházela v úvahu. Prakticky všichni, čtyři pětiny Arménů, odsud utekli.

Nakolik utíkali dobrovolně z obav před odvetou a zda tu byla etnická čistka, zůstává otázkou. Telegramový kanál neuznané Karabašské republiky ukázal video, kde ázerbájdžánští vojáci chodí po vesnici, lezou po střechách a střílejí do vzduchu. „Když ruští propagandisté tvrdí, že Arméni opustili oblast dobrovolně a z vlastní volby, ukažte jim toto video, na kterém teroristická armáda Ázerbájdžánu obklíčila v Arcachu vesnici a vyháněla Armény z domů,“ píše kanál Republika Arcach (tak zní arménský název Náhorního Karabachu). Baku však etnické čistky ostře popírá a tvrdí, že hodlá arménským obyvatelům dát stejná práva jako svým občanům.

Zajímavé je i to, že Arméni dosud považovali Rusko za svého ochránce a spojence. Věci se ale na Kavkaze radikálně mění. A to oproti minulé válce v roce 2020 bez výraznější pozornosti evropského světa, kde mají Arméni už tradičně trochu zastání snad jen ve Francii. Zbytek Evropy jako by byl za prvé unaven válkou na Ukrajině, za druhé změnil pohled na proruský separatismus (o což v Karabachu nepochybně šlo) a za třetí – je to daleko.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!