Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka

Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka Zdroj: Facebook - Michal Šimečka

Robert Fico v předvolební debatě
Slovenský expremiér Robert Fico
Robert Fico s expremiérem Bohuslavem Sobotkou.
Robert Fico s expremiérem Bohuslavem Sobotkou.
Slovenský předseda vlády Igor Matovič
6
Fotogalerie

Ficův soupeř je progresivista, co radil Zaorálkovi. Chce manželství pro všechny a větší podporu Ukrajiny

Hlavní vyzyvatel Roberta Fica ve slovenských volbách je Michal Šimečka. Lídr hnutí Progresivní Slovensko (PS) je momentálně europoslanec, kořeny má i v Česku. Proč může na Slovensku uspět strana, která je progresivitou srovnatelná leda s Piráty? A jakého premiéra by Slováci v osobě Šimečky dostali?

Michal Šimečka není u nás zatím příliš známý, jeho rodina je však s Českem silně spjatá. Lídr Progresivního Slovenska je totiž také syn Martina Milana Šimečky, bývalého disidenta, spisovatele a novináře, a vnuk československého filozofa a poradce prezidenta Havla Milana Šimečky. Prostřední z rodu Šimečků, Martin Milan dlouho působil v Česku a mezi lety 2006 a 2009 byl šéfredaktorem týdeníku Respekt. Michal Šimečka jde v zásadě v jeho stopách, jen s tím rozdílem, že se rozhodl do veřejného dění vstoupit ještě aktivněji – tedy rovnou v politice.

Smolné volby pomohly

Progresivní Slovensko dnes paradoxně těží z obrovské smůly, která ho potkala ve volbách před třemi lety. Tehdy PS kandidovalo dohromady s liberálně pravicovou stranou Spolu. Jako koalice však potřebovali alespoň 7 %, kandidátka však dostala 6,96. Ke vstupu do parlamentu chybělo „progresivcům“ pár tisíc hlasů.

Pozice mimoparlamentní strany však pro ně byla v následujících letech výhodná. Vládnoucí strany, především OLaNO v čele s Igorem Matovičem se chaotickým vládnutím a věčnými spory připravily o velkou část podpory veřejnosti. Anti-ficovským voličům, především těm liberálnějším z velkých měst, tak jako jasně nabídnutá alternativa vycházelo PS.

To už tehdy mělo několik politiků ve vysokých funkcích – s podporou hnutí byl zvolen třeba primátor Bratislavy Matúš Vallo nebo několik europoslanců včetně Šimečky. A koneckonců, ze strany vzešla i prezidentka Zuzana Čaputová, ačkoli ji před zvolením kvůli nadstranickosti opustila.

Studia v Praze i Oxfordu

Michal Šimečka strávil velkou pasáž svého života v Čechách. Po maturitě se vydal studovat do Prahy, kde absolvoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd UK. Sám je tak příkladem fenoménu masivního odcházení slovenských studentů do Česka, který zmiňoval v televizní debatě na Jojce jeho konkurent Peter Pellegrini. Konkrétně řekl, že mladí lidé na Slovensku se po maturitě rozhodují, jestli půjdou do Prahy nebo do Brna, a slovenské univerzity mnohdy ani nezvažují. Ostatně ještě minulý týden mělo PS kampaňové setkání s krajany právě v Praze, Brně a ještě v Berlíně. Početné slovenské komunity přijeli politici povzbudit k účasti ve volbách.

V Praze se však Šimečka nezastavil – magisterský a doktorský titul získal na Oxfordu. V mládí pracoval jako novinář v Deníku SME a taky ve Financial Times. V letech 2011 až 2014 byl poradcem europoslance Borise Zaly za Ficův Směr a zároveň českého europoslance Libora Roučky z ČSSD. Právě bruselské angažmá už politika Směru mu dodnes vyčítají konkurenti. V roce 2015 se vrátil do Prahy, kde pracoval jako výzkumník v Ústavu mezinárodních vztahů a poradce ministra zahraničí Zaorálka.

Slovenští Piráti

Ve volbách do europarlamentu v roce 2019 se stal sám europoslancem, nyní je i místopředseda EP za frakci Renew Europe. V politice se zatím angažuje zejména za obranu právního státu, práva LGBT komunity a proti diskriminaci Romů. Spolu se skupinou europoslanců taky například prosazoval zákaz používání čajových sáčků s obsahem plastu. Zajímavá ilustrace toho, jak je Šimečka ideologicky laděný, zazněla v jeho rozhovoru pro Novinky: z českých politiků tam jako sobě podobnou osobnost vybral pirátskou místopředsedkyni sněmovny Olgu Richterovou.

Progresivní Slovensko je skutečně taková slovenská variace Pirátů, možná trochu méně punková a bližší Rakušanovým Starostům. Je tedy sociálně liberální, zároveň ale není zvlášť levicové ekonomicky. Prosazuje nižší daně pro zaměstnance i začínající podnikatele a živnostníky. V kampani se zaměřuje hlavně na zdravotnictví, slibuje vybudovat tři nové velké nemocnice v Bratislavě, Martinu a Košicích.

Dle posledních průzkumů se PS pohybuje mezi 16 a 19 procenty a ze všech stran má dlouhodobě nejvíce rostoucí trend. Za Směrem nyní zaostává jen o pár procent. Vyhrát tedy rozhodně může, otázka však je, zda dost uspějí i jeho možní koaliční partneři, kteří se potácejí nad pětiprocentní hranicí. Progresivní premiér Šimečka by byl nečekané rozuzlení posledních let na Slovensku, kterému se teď předpovídá příchod autoritářů a fašistů. Už za týden budeme vědět, jak to dopadlo.