Vlevo pravděpodobný vrah Otýlie Vranské rotmistr a legionář Josef Pěkný. Vpravo zřejmě jeho spolupachatelka Antonie Koklesová.

Vlevo pravděpodobný vrah Otýlie Vranské rotmistr a legionář Josef Pěkný. Vpravo zřejmě jeho spolupachatelka Antonie Koklesová. Zdroj: Blesk: Václav Burian

Pravděpodobný vrah Otýlie Vranské rotmistr a legionář Josef Pěkný.
Snímek z Václavského náměstí, jen pár hodin před smrtí Otýlie Vranské.
Kufr, v němž bylo zabaleno torzo těla.
Otýlie Vranská.
Otýlii Vranskou (uprostřed) identifikovaly její sestry, na snímku po jejím boku.
7
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Vrahy Otýlie Vranské našli, pusťte stejné lidi i na vrahy Mrázka

Tak vraha Vranské po mnoha letech našli. Je to jistě obdivuhodný výkon detektivního důmyslu a obrovské pátrací energie. Mezi kuriozitami kriminalistického muzea se to jistě bude hezky vyjímat. Škoda jen, že se podobná detektivní vitalita neuplatňuje v současnosti.

Máme dost případů, kdy oběti dosud nenašly svého vraha, například Mrázek na něho čeká už řadu let. Nalezení jeho vraha by patrně značně a užitečně provětralo českou politickou scénu. Ale nejde jen o vrahy, máme mnoho kriminálních případů, kde zavražděná oběť třeba chybí.

Nahrazují ji miliardy korun, které zmizely neznámo kam. Máme milionové i miliardové podvody, kde je vše také neznámo. Máme dokonce podvody, kde je vše známo, včetně pachatele, ale asi jen důmysl detektivních muzejníků by je dokázal spojit s nějakým spravedlivým rozsudkem.

Detektivní muzejníci či muzejní detektivové, možná za mnoho let, až vše vyčichne, pachatele nynějších zločinů odhalí levou zadní, leč ti už dávno budou na pravdě Boží, je-li taková pravda. Na spravedlnosti je krásné, že dojde vždy svého cíle, jak i z případu Vranská patrné jest. Dočkáte se všichni, vy vrahouni!