Lži a kontroverze padaly i bez Trumpa. Debata republikánů odrážela rozpolcenost celé strany

Lži a kontroverze padaly i bez Trumpa. Debata republikánů odrážela rozpolcenost celé strany Zdroj: Reuters

Lži a kontroverze padaly i bez Trumpa. Debata republikánů odrážela rozpolcenost celé strany
Vivek Ramaswamy
Lži a kontroverze padaly i bez Trumpa. Debata republikánů odrážela rozpolcenost celé strany
Floridský guvernér Ron DeSantis
Floridský guvernér Ron DeSantis
11
Fotogalerie

Lži a kontroverze padaly i bez Trumpa. Debata republikánů odrážela rozpolcenost celé strany

První debata republikánských kandidátů byla přesně taková, jakou byste ji očekávali. Předem nacvičené odpovědi plné hoaxů, ignorování reality a kontroverze. Debata na konzervativní stanici Fox News přinesla však i zajímavé momenty, ale hlavně představila republikánským voličům osm uchazečů o nominaci strany do prezidentských voleb. Těch osm, kteří představovat opravdu potřebují.

Ten jeden, který to nemá zapotřebí, bývalý prezident Donald Trump na debatu do basketbalové arény v Millwaukee totiž nedorazil. Prý by se zbytečně dělil o svoji popularitu s těmi neznámými kandidáty. Důvodem jeho absence ale byl i dlouhodobě přetrvávající spor mezi televizní stanicí Fox a Trumpem, který se nejvíc prohloubil vyhazovem někdejšího komentátora stanice Tuckera Carlsona.

A právě během probíhající debaty se na Carlsonově twitterovém účtu objevil rozhovor dvojice Tucker a Trump, který byl plný útoků na stanici Fox, média jako taková, republikánské protikandidáty, ale hlavně plný náhodných souvětí  à la Trump. Víc si snad ani není možné z toho rozhovoru odnést, jelikož cílová skupina obou pánů jsou takzvaní hardcore MAGA (Make America Great Again) fans, kteří v rozporu s realitou považují bývalého prezidenta Trumpa za stále úřadujícího a domnívají se, že jsou dvě armády Spojených států – ta zlá, která posílá zbraně a peníze na Ukrajinu, a ta dobrá, která ochraňuje americký lid před demokraticko-mediálně-prokurátorským deep state.

Naštěstí pro tyto voliče nebyla o konspirace nouze ani v debatě na půdě Fox News. Podnikatel Vivek Ramaswamy, který svých 950 milionů dolarů vydělal hlavně na farmaceutických produktech, se ve své první politické debatě ve středu široce, přímo hollywoodsky usmál, zeptal se sám sebe, kdo je ten „vychrtlý chlapík s divným jménem“, a spustil místy až zábavný mix hoaxů a konspirací. V jeho repertoáru nechybí asi nic z hlubin sociálních sítí – popírání klimatické krize, už zmíněný deep state nebo třeba věhlasná gender ideologie. Nejraději by zrušil FBI nebo finanční úřad (IRS), ale taky nezapomněl Trumpa vyhlásit za „nejlepšího prezidenta 21. století“. Jeden z jeho protikandidátů, bývalý guvernér New Jersey Chris Christie již v první třetině debaty stihl Ramaswamyho označit za „lidskou verzi Chat-GPT“.

Trump rozděluje republikány

Druhá hodina debaty začala segmentem o Trumpovi, který moderátoři večera Bret Baier a Martha McCallum ohlásili slovy: „Pojďme mluvit o slonu, který v místnosti není.“ V tuto chvíli se jinak vcelku poklidná debata moderátorské dvojici téměř rozpadla pod rukama. Ne právě zanedbatelná část voličů takzvané „Velké staré strany“ (GOP) je poněkud citlivá, když jde o kritiku Donalda Trumpa a jeho kroků po prohraných volbách v roce 2020. V současnosti je bývalý prezident obviněn ze čtyř trestných činů, z čehož tři jsou vysoce závažné případy organizovaného zločinu, konspirace a pokusu o vzpouru proti legitimním úřadům. Právě jeho kriminální případy zásadním způsobem rozdělují Republikánskou stranu.

Lídrem kritiky Trumpa byl právě jeho bývalý spojenec Chris Christie. Ten Trumpa označil za zločince a hlavně svým kolegům republikánům adresoval požadavek, aby přestali normalizovat jeho kriminální aktivity. Za tato slova si Christie vyslechl od publika přehlušující bučení a pískání. „Toto je na Americe pěkné. Můžete si bučet, jak chcete, ale pravdu to nezmění,“ reagoval Christie, na což se mu vrátilo ještě větší bučení. V té chvíli se moderátor Bret Baier otočil k publiku a upozornil bučící fanoušky Trumpa, že pokud budou pokračovat, nedostane se k tématům, která je zajímají. „Musíme si tím (tématem o Trumpovi) projít,“ dodal Baier. Jestli ale právě tyto voliče zajímají jiná témata než nedotknutelnost jejich ochránce před spiknutím celého světa, zůstává nadále záhadou.

Ve Fox News to ale i přesto zkusili. Stihli probrat inflaci, nedostatečné vzdělání dětí, ale i válku na Ukrajině. Z pohledu našeho kontextu ve střední Evropě je dobré zmínit, že téměř všichni se shodli, že přetrvávající pomoc Ukrajině je důležitá. Jak řekla bývalá velvyslankyně v OSN Nikki Haley, Ukrajina je „v první linii boje za bezpečnost Severoatlantické aliance“. Poněkud nejistě působil při tomto tématu guvernér Floridy Ron DeSantis, který již v minulosti označil Putinovu agresi na Ukrajině za „územní neshody“. Ve středu se jasným odpovědím o válce na Ukrajině vyhnul pro jistotu úplně a mluvil raději o „ochraně vlastních občanů“, vyhlášení stavu ohrožení a prozradil, že „nepošle vojáky na Ukrajinu, ale na jižní hranici Spojených států“.

Mířil tím na přetrvávající krizi kolem drogových kartelů, které přes zelenou hranici USA s Mexikem pašují do států Fentanyl, který je vysoce nebezpečnou a extrémně návykovou chemickou napodobeninou heroinu. Členové kartelů do USA nepašují „jenom“ Fentanyl, ale i zbraně a lidi. Moderátorka debaty Martha McCallum se proto kandidátů zeptala, jestli by v případě úspěchu ve volbách vyhlásili jejich činy za invazi a použili proti nim třeba i armádní složky. Až na výjimky panoval napříč politiky v tomto tématu konsenzus. Jestli by to znamenalo další „drogovou válku“, jako to bylo třeba při honbě za Pablem Escobarem v devadesátých letech minulého století, to už nikdo neupřesnil.

Mimochodem, právě guvernér Floridy Ron DeSantis, který je aktuálně v průzkumech druhý v pořadí na republikánskou nominaci do voleb s velkým odstupem za Trumpem, zůstal v debatě poněkud nevýrazný. Kromě předem naučených frází a souvětí, které ze sebe vysypal jako robot, se do probíhající diskuse moc nezapojoval. Když se ho náhodou někdo na něco zeptal, rychle změnil téma na některou z jeho předpřipravených odpovědí.

Solidní výkon Mika Pence nemusí být dostatečný

Kvůli tomu si na něm „zgustnul“ třeba i Mike Pence, bývalý viceprezident USA v Trumpově administrativě. Svou chvilku slávy v debatě si Pence užil právě při tématu Trump. Když se totiž 6. ledna 2021 bývalý prezident pokusil zastavit schválení výsledků voleb Senátem, právě viceprezident Pence se zachoval podle Ústavy USA. I přes politický nátlak Trumpa a útoku jeho přívrženců na Kapitol volební výsledky uznal. Většina jeho soků v politické debatě ho právě za tento krok pochválila.

Nicméně kromě toho Pence odvedl v debatě „jen“ solidní výkon, což ve výsledku nemusí stačit. Jeho další účast v politickém souboji o republikánskou nominaci do prezidentských voleb visí totiž na velmi tenkém vlásku. Na to, aby se účastnil další republikánské debaty, která bude 27. září, bude potřebovat minimálně 3 procenta ve dvou národních průzkumech. Bývalý viceprezident zatím balancuje na hranici 4 procent.

O další pokračování ve volebním souboji ale bojují téměř všichni uchazeči o republikánskou nominaci. Jistotu má jen Trump a možná dvojice DeSantis–Ramaswamy. Dlouhodobé prognózy v současnosti naznačují, že příští rok na podzim uvidíme znovu souboj Joe Biden vs. Donald Trump a pravděpodobně se stejným výsledkem, jako tomu bylo v roce 2020.

Do voleb ale zcela jistě zasáhnou ještě připravovaná soudní přelíčení s Trumpem, anebo možná i taková „banalita“ jako věk a zdraví obou potenciálních kandidátů. Ne náhodou se Martha McCollum bývalého viceprezidenta Pence zeptala, jestli by neměli kandidáti na prezidenta před vstupem do úřadu skládat testy způsobilosti. Mike Pence se s dávkou humoru odpovědi vyhnul, že by bylo dobré, aby každý politik na Capitol Hill prošel takovým testem.