V Tverské oblasti v Rusku havarovalo soukromé letadlo, na palubě měl být i šéf wagnerovců Prigožin

V Tverské oblasti v Rusku havarovalo soukromé letadlo, na palubě měl být i šéf wagnerovců Prigožin Zdroj: Reuters/Telegram

V ruské Tverské oblasti se zřítilo soukromé letadlo. Na palubě měl být údajně šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin (23.8.2023)
V ruské Tverské oblasti se zřítilo soukromé letadlo. Na palubě měl být údajně šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin (23.8.2023)
Vyšetřovatelé na místě nehody letadla Jevgenije Prigožina.
Trosky letadla Jevgenije Prigožina.
Trosky letadla Jevgenije Prigožina.
18
Fotogalerie

Jak zemřel Jevgenij Prigožin? A zemřel vůbec? Nepřekvapivý konec rebela vzbuzuje řadu otázek

Stalo se, co mnozí očekávali – rebelující vůdce soukromé armády wagnerovců Jevgenij Prigožin nevypadl z okna, ale zřítil se v letadle i se svými nejbližšími spolupracovníky. O tom, že likvidaci nařídil Kreml, pochybuje na Západě i v samotném Rusku málokdo. Co se mohlo stát a jaké jsou souvislosti celé události?

O tom, co se stalo, zatím moc nevíme. Jisté je, že Jevgenij Prigožin po kratším pobytu v Africe vyletěl vojenským letadlem přes syrský Damašek do Moskvy. Tam přesedli i s faktickým velitelem wagnerovců Dmitrijem Utkinem a několika kolegy do Prigožinova soukromého letadla Embraer Legacy 600 a vyletěli směr Petrohrad. Pár minut po startu, když už letoun nabral výšku, se náhle zřítil a nekontrolovatelně padal k zemi. Dopadl nedaleko města Tver, záchranáři z vraku vytáhli deset těl. Odvezou je na expertizu DNA kvůli určení totožnosti, protože vzhledem ke stavu těl je nebude lehké identifikovat.

Po příčině pádu letadla teď pátrají experti. Podle někdejšího vojenského letce generála Vladimira Popova, kterého oslovil server Fontanka.ru, mohlo jít o závadu na řízení nebo takzvanou pumpáž motoru, v obou případech kriticky poklesne rychlost a letadlo se zřítí. V případě bomby na palubě by pak podle Popova měl být takový případ snadno odhalitelný (hořící součástky za sebou na zemi nechávají zhruba kilometrovou stopu).

Naopak odmítavě se experti vyjádřili k možnému sestřelení prostředky protivzdušné obrany. „Nemyslím, že by někdo v Rusku chtěl sestřelit civilní letadlo letící dle obvyklé dokumentace, o němž dispečeři dobře vědí,“ řekl Fontance plukovník Viktor Litovkin.

Raketa, nebo výbuch?

Ať je to jakkoli, zabití Prigožina není ničím překvapivým. „Bylo jasné, že skončí špatně, něco takového se v Kremlu nepromíjí,“ cituje portál Meduza.io jeden ze svých zdrojů. „Vladimir Putin ho přestal považovat za spolehlivého člověka a někoho, koho může řídit. A podle veškeré logiky nesmí mít taková postava silový potenciál jak v Rusku, tak ani za hranicemi.

Je takřka evidentní, že Prigožin si řekl o svou smrt kritikou Putina z ukrajinské fronty a následně tažením na Moskvu na konci června, náhle a podivně utnutým dohodou zprostředkovanou běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem. Wagnerovci po této epizodě měli v Rusku skončit a přesunout se do Běloruska či pokračovat v aktivitách v Africe. To vše se také dělo. Otázka byla, co se stane se samotným Prigožinem. Koneckonců za osobu určenou k likvidaci ho označovali mnozí.

Víc než jeho smrt by překvapilo, kdyby Prigožin zůstával naživu. Likvidace „neřiditelných osob“ je už v podobných případech standardem. Před osmi lety na Donbase takto skončili takřka všichni nezávislí polní velitelé. Například Alexeje Mozgového rozstřílelo vražedné komando v autě u výjezdu z města Alčevsk na dálnici do Luhansku, Pavlovi Drjumovovi někdo dal pod auto nálož, když byl jako host na svatbě. To byly obvyklé způsoby likvidace – bomba nebo komando, bez velké fantazie, spolehlivé.

V případě Prigožina se zatím objevilo několik svědectví či tipů. Příbuzní letušky Kristiny Raspopové, která byla spolu se dvěma piloty na palubě jako posádka, označili za podezřelé, že letadlo před letem absolvovalo neplánovanou mimořádnou opravu. Podle zdrojů listu Finance Times u nejmenované západní rozvědky zase stroj sestřelila protivzdušná obrana. Tomu by napovídaly třeba i dírky ve fragmentech, které dopadly na zem a vypadají jako poškozené střepinami rakety. Komise leteckého úřadu Rosaviacia zase oznámila, že šlo o výbuch na palubě.

Nic z takových rychlých důkazů ale nelze označit jako spolehlivé. Konkrétnější informace se ale snad brzy dozvíme, i když konspirační teorie budou kolovat stále.

Byl Prigožin na palubě?

Tou největší konspirační teorií ale bude samotná smrt Prigožina – zda skutečně byl na palubě havarovaného letadla, nebo šlo o smrt nahranou a vůdce wagnerovců jen změní indentitu a někde se schová. Zdroj Meduzy z administrativy prezidenta Putina považuje takovou eventualitu za možnou. „Je to trol a hráč. Má informanty v různých strukturách, proto je třeba čekat,“ řekl zdroj.

Teorie, že ve skutečnosti na palubě nebyl nebo že jde o uměle nasimulované neštěstí, se nyní zcela jistě objeví a budou žít svým životem. Současně je třeba připomenout i jiné lidi na palubě, zejména bývalého armádního důstojníka Dmitrije Utkina jako faktického zakladatele wagnerovců přímo na ukrajinském bojišti v roce 2014 nebo šéfa logistiky soukromé armády.

Vinu za likvidaci letadla teď ruské úřady velmi pravděpodobně svalí na Ukrajinu – ve všech předchozích případech se tak stalo. Otázka je, kolik lidí tomu uvěří a jakou reakci to přinese zejména ve spektru radikálních příznivců války, kde má Prigožin řadu fanoušků. A ačkoli se objevila řada výzev zejména vyjít do ulic, ve městech, jako je Rostov na Donu, kde má Prigožin relativně silnou podporu, je klid.