„Prodiskutovaný“ byt Ivana Havla

„Prodiskutovaný“ byt Ivana Havla Zdroj: Ondřej Kobza

Ondřej Kobza: Symposium – společná pitka aneb Jak si udělat z bytu Rudolfinum

Kamarád violoncellista Tomáš Jamník se snaží se svým projektem „Vážný zájem“ pořádat domácí koncerty klasické hudby u lidí doma. Z bytu si uděláte Rudolfinum. Jste na dva metry blízko hudebníkům, v ruce držíte sklenku vína. Neobyčejný zážitek.

Já se pokouším pár let pořádat debatní salóny. Když se řekne debata, tak si představím široký panel hostů. Kamera, která z toho vytvoří YouTube záznam. A na konci se nějaký občan zeptá na naprostou banalitu. Je tam přepážka mezi diskutujícím a publikem. Ivan Vyskočil se snažil se svým nedivadlem zrušit tu rampu. Aby všichni byli více součástí celku. Proto na začátek krátce každého představím. A tím je asi třicítka hostů na jedné lodi. Nikdo není vyřazen.

Místa si půjčuju. Na každou debatu se hodí jiný prostor. V poslední době se nejlépe daří debatovat v bytě Ivana Havla. V domě, který postavil jeho dědeček a žila tam celá Havlova rodina. O dvě patra níž tam Václav Havel měl řídicí kancelář Občanského fóra. Ivan tam již od sedmdesátých let pořádal bytové semináře na vědecká a filozofická témata. Jako je nějaký prostor promodlený, tak tenhle je velmi prodiskutovaný. Je tam odpracováno. Jeho paní Dagmar Havlová je tak laskavá, že mi ten prostor propůjčuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!