Současné vedení ČNB za aktuální inflaci ještě nemůže. To ale neopravňuje k samochvále.

Současné vedení ČNB za aktuální inflaci ještě nemůže. To ale neopravňuje k samochvále. Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Pavel Páral: Michlův příliš krátký rok aneb Když tě nikdo nechválí, pochval se sám

Když tě nikdo nechválí, nezbývá než se pochválit sám, zní stará česká moudrost. A když jsme zrovna rok ve funkci, tak je nějaká ta pochvala žádoucí. A tak se Aleš Michl u příležitosti roku svého guvernérování pochlubil úspěšným bojem s inflací v rozhovoru pro novinky.cz. „Jsou již vidět výsledky naší práce: od podzimu inflace klesla z 18 na květnových 11 procent. Není to ale ještě vítězství. Cílem je inflace blízká dvěma procentům. Proto máme nejpřísnější měnovou politiku za posledních pětadvacet let.“

Z pohledu svých mnohých kritiků mezi komentátory i ekonomy měl radši i nadále držet mediální klid a rozhovory nerozdávat, a především nechlubit se cizím peřím. Ta výtka je zcela oprávněná. Současný pokles inflace je dán dominantně nastavením měnové politiky v prvním pololetí minulého roku. Říká se tomu transmise. Prostě když centrální banka zvedne nebo sníží úroky, projeví se to v chování podniků a podnikatelů se zpožděním 12 až 18 měsíců. Ten časový odstup je trochu nepravidelný a v různých zemích odlišný podle struktury ekonomiky. U nás se bude blížit spíše horní hranici, protože tuzemský byznys je především průmyslový a tam se loď otáčí pomaleji než u služeb či technologií. A také české firmy mají dostatek vlastní hotovosti, takže na změny v cenách úvěrů reagují zdrženlivěji.

Silná koruna

To znamená, že za současným ústupem inflace je dominantně rychlé zvedání úroků bankovní radou Jiřího Rusnoka, a ne jejich zmrazení Michlovou sestavou. A nelze přehlédnout, že to byl právě Michl, kdo s Oldřichem Dědkem na bankovních radách hlasovali vždy a bez výhrad proti jakémukoli zpřísňování měnové politiky. A kdyby bylo na nich, tak jsme dodnes měli sazby na nule. Michl tehdy dojemně souzněl s názory Andreje Babiše, který ČNB za zvyšování sazeb ostře kritizoval.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!