Problémem státního penzijního fondu může být jeho důvěryhodnost. Stát ve většině případů není dobrý hospodář.

Problémem státního penzijního fondu může být jeho důvěryhodnost. Stát ve většině případů není dobrý hospodář. Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Pikora: Státní penzijní fond prý bude lepší než soukromý fond. Povídali, že mu hráli

Proč mám pocit, že se stále více posouváme doleva k ještě většímu státu, který kontroluje vše? Snad všichni kromě vlády se shodli, že důchodová reforma představená vládou není důchodovou reformou, ale jen změnou parametrů, a tak asi proto vláda přichází konečně s něčím přelomovým, a to státním penzijním fondem. Není to přitom nic nového. Vláda o něm psala už v programovém prohlášení.

Doufal jsem, že když vláda původně tvrdila, že nezvýší daně, aby na to nakonec zapomněla a daně zvýšila, tak že ve stejné logice zapomene i na státní penzijní fond. Bohužel ne. Státní fond se blíží.

Návrh počítá s tím, že 5 % mzdy půjde automaticky na důchod. To je rozumná částka. U průměrného příjmu to znamená cca 2000 Kč měsíčně. Na větší úspory většina lidí kvůli hypotékám apod. stejně nemá peníze a spořit méně znamená nevyřešit důchod. I když nebylo by nejlepší, aby si každý spořil tolik, kolik sám uzná za vhodné?

Stále je třeba mít na paměti, že stát není dobrý hospodář

Neumí to. Není to dobrý manažer. Stát také nevedou manažeři. Když se podíváte na naši vládu, tak to jsou politologové a učitelé. Je tam jen jeden ekonom.

Po pádu centrálně plánované ekonomiky bylo všem jasné, že stát nemá nic řídit. Teď na to nějak všichni zapomínají a skoro se to bojí vyslovit nahlas, protože jinak je digitální komunisté utlučou čepicemi. Takže ještě jednou a precizněji zopakuji: stát si nemá hrát na manažera a už vůbec ne na finančníka.

Problém fondu vidím v důvěryhodnosti. Stát se ke kapitálovému trhu chová totiž příšerně. Vloni ho znásilnil, když zavedl tzv. wind fall tax a daň z nadměrných zisků. Už to slovo "nadměrný" je nehorázné. Tady je někdo, kdo ví, jaký zisk už je či není nadměrný? Kam jsme se to dostali? Už jen pár kroků a budeme zase v socialismu.

Ale zpět k důvěryhodnosti: hodně lidí v posledních dvaceti letech pochopilo neschopnost politiků a začali se sami zabezpečovat na důchod. Mnozí nakoupili ČEZ jako polostátní, bezpečnou firmu, která nezkrachuje. Věděli, že stát bude mít s neekonomy ve vládě stále hluboko do kapsy, a tak racionálně sázeli na vysokou dividendu.

Tato vláda je ale převezla. Měla tak hluboko do kapsy, že připravila na ČEZ speciální daň, aby se nemusela dělit o dividendy. Podle mě tak stát sprostě okradl lidi, kteří si v ČEZ spořili na důchod. A překvapivě nikdo snad kromě Šnobra ani neceknul. Žádné protesty. Nic. Člověk už se pomalu bojí říct, že je akcionář.

Okradli vás v ČEZ, proč by vás neokradli příště?

A teď si představte tuto partu příště u moci. Než půjdete do důchodu, může nastat něco nečekaného, podobně jako covid nebo válka na Ukrajině. Třeba válka o Tchaj-wan a embargo na čínské zboží, což nám potopí ekonomiku. Co by potom tito vykukové vymýšleli? Uvidí, že mají na dosah ohromný balík peněz střadatelů na důchod, který mají ve své moci. Nebudou mít tentokrát opět choutky okrást skrze nový zákon střadatele? Oni tomu jistě nebudou říkat krádež, podobně jako u daně z nadměrných zisků tomu neříkají krádež. Dají tomu nějaký poetický název. Třeba to bude půjčka na záchranu státu.

Bohužel, tady moje obavy nekončí. V médiích zaznělo, že ti, kteří nový fond prosazují, tvrdí, že fond bude mít nízké poplatky a slušný výnos z bezpečných investic.

Člověk možná doufal, že finanční gramotnost mezi politiky už pokročila a že vědí, že bezpečné investice nenesou vysoké výnosy a že se tyto dvě věci vzájemně vylučují. Platí jedno, nebo druhé. Nikdy oboje.

Bezpečné investice obvykle moc nenesou. Jestli je vládní prioritou bezpečí, mohou lidé zůstat v původně založených fondech. Ty také usilují o bezpečí, a proto moc nenesou. Ten, kdo tvrdí, že dokáže dělat bezpečné a výnosné investice, nic o financích neví. Je šílené, že takoví lidé rozhodují o našich penězích. Pokud tito lidé připravují něco, co budou opět nazývat důchodovou reformou, tak se jí už teď bojím.

Autor je hlavní ekonom investiční skupiny CFG