Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: ČTK/Glück Dalibor

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN)
Jiří Pospíšil (TOP 09)
Stanislav Polčák
Epicentrum s pražskou radní Hanu Korodovou Marvanovou 14.7.2020
Adam Scheinherr (Praha Sobě).
6
Fotogalerie

Rok od Dozimetru: Pospíšil řídí Prahu, Gazdík se vrátil na ministerstvo a Polčák do STANu

Přesně před rokem začala korupční kauza Dozimetr. Její hlavní postavou byl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN. Kvůli kauze ale rezignovali i další politici, třeba ministr školství Petr Gazdík. Co dnes dělají ti, na které kauza dopadla? A jak z ní vyšla pražská organizace hnutí STAN?

Kauza Dozimetr byla jedním z hlavních témat loňských komunálních voleb v Praze. Tehdy opoziční ODS vinila náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě), že byl za kauzu odpovědný, jelikož byl i předsedou dozorčí rady Dopravního podniku. Naopak dle Scheinherra kauza začala díky tomu, že on podal trestní oznámení. Piráti a Praha sobě pak upozorňovali na lidi spojené s dozimetrem, kteří zůstali na kandidátce koalice SPOLU.

Velký dopad měla kauza i na celostátní politiku. Kvůli kontaktům s lobbistou Redlem odstoupil z postu ministra školství Petr Gazdík. V hnutí STAN však zůstává výraznou postavou a na ministerstvo se brzy vrátil jako poradce. Podobně je na tom europoslanec Stanislav Polčák, kterému nedávno hnutí STAN obnovilo členství.

Podívejte se, co dělají hlavní politické postavy dozimetru rok poté.

Pokračování 2 / 7

Petr Hlubuček

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN)Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Nejvýraznější tvář dozimetru. Náměstek primátora pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček byl loni zadržen při zásahu na magistrátu, obviněn je z korupce kolem zakázek v Dopravním podniku. STAN Hlubučka odstavil ze třetího místa pražské kandidátky a byl vyloučen z hnutí, lysolajské zastupitelstvo jej jednomyslně odvolalo z pozice starosty. Pražský STAN následně překopal kandidátku, kdy vypadlo 8 kandidátů z prvních 10 míst. Pryč šli všichni, kdo byli jakkoli spojeni s Hlubučkovou dobou.

Hlubučkovu gesci životního prostředí do zvolení nové rady vedla starostka Slivence Jana Plamínková, gesci bezpečnosti převzal primátor Hřib. STAN do voleb dovedl jako lídr Petr Hlaváček. S obměněnou kandidátkou získal přes 7 procent a v novém vedení Prahy má dva radní.

Pokračování 3 / 7

Petr Gazdík

Petr GazdíkPetr Gazdík | ČTK/Glück Dalibor

Zakladatel Starostů Petr Gazdík loni v červnu podal demisi jako ministr školství. Krátce po začátku Dozimetru se ukázalo, že během své kariéry několikrát jednal s hlavní postavou kauzy Michalem Redlem. Přestože jej podpořil stranický šéf Vít Rakušan i premiér Fiala, nakonec podal demisi a zůstal jen poslancem.

V říjnu se Gazdík na ministerstvo vrátil. Jako poradce si jej vybral jeho nástupce Vladimír Balaš. Hned po měsíci však rezignoval, stejně jako další exministr Robert Plaga. V únoru se stal ředitelem pražského gymnázia Duhovka, kde proti jeho angažmá protestovali studenti. Vadilo jim, že Gazdík zůstává poslancem.

Pokračování 4 / 7

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil (TOP 09)Jiří Pospíšil (TOP 09) | Blesk:David Kundrát/Czech News Center

Europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil byl loni také v centru pozornosti. Uznal kontakty s obviněným lobbistou Redlem, nejprve však mluvil o jedné schůzce, následně o třech setkáních, přičemž jednou za ním přijel na dovolenou do Itálie. Kvůli tomu jej vyzval primátor Hřib k rezignaci na všechny funkce na magistrátu, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dokonce řekla, že by neměl znovu kandidovat v komunálních volbách.

Pospíšil však tento politický tlak přečkal. Zůstal ve všech funkcích a kandidoval jako dvojka koalice SPOLU pro Prahu. Po volbách usedl do vedení města jako náměstek primátora pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči a animal welfare. Zůstává i europoslancem, opustil jen pozici ve správní radě Muzea Kampa.

Pokračování 5 / 7

Stanislav Polčák

Stanislav PolčákStanislav Polčák | Foto Blesk - Tonda Tran

Další europoslanec spojený s kauzou je Stanislav Polčák. Ten už v roce 2017 odešel z vedení STANu právě kvůli kontaktům s lobbistou Redlem. Loni po vypuknutí Dozimetru jen pozastavil členství ve STANu. Mandát v Europarlamentu si ponechal a hodlá zůstat až do voleb.

Letos v březnu si však členství u Starostů obnovil, jeho návrat jednomyslně schválil smírčí výbor hnutí. Ve eurovolbách, které se konají příští rok v květnu, však už nejspíš kandidovat nebude. STAN tentokrát možná poprvé půjde do provoleb samostatně.

Pokračování 6 / 7

Hana Kordová Marvanová

Epicentrum s pražskou radní Hanu Korodovou Marvanovou 14.7.2020Epicentrum s pražskou radní Hanu Korodovou Marvanovou 14.7.2020 | Blesk:Jakub Poláček

Senátorka a bývalá pražská radní pro legislativu a podporu bydlení nebyla v souvislosti s dozimetrem z ničeho podezřelá – naopak se zviditelnila tím, že se před kauzou rozloučila se STAN a na dění kolem Petra Hlubučka upozorňovala předsedu Víta Rakušana. Nejspíš proto byla nejvýraznější tváří pražské kandidátky SPOLU a z 16. místa dostala nejvíc preferenčních hlasů.

Z tahouna SPOLU se však stala nechtěnou osobou. V prosinci odmítla hlasovat pro zvolení Bohuslava Svobody primátorem společně s hnutím ANO. Svoboda kvůli jejímu hlasu jako kandidát neprošel, u moci tak zůstal do února Zdeněk Hřib. SPOLU pro Prahu Marvanovou vyloučilo ze zastupitelského klubu, v novém vedení města už nemá žádnou pozici. Na magistrátu zůstává jako nezařazená zastupitelka.

Pokračování 7 / 7

Adam Scheinherr

Adam Scheinherr (Praha Sobě).Adam Scheinherr (Praha Sobě). | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Bývalý náměstek pro dopravu v Hřibově vedení Prahy byl zároveň předsedou dozorčí rady Dopravního podniku. Tvrdí, že kauza dozimetr byla rozkryta díky tomu, že po nabídce na úplatek podal trestní oznámení. Dle tehdejší pražské opozice (ODS a ANO) byl naopak za dění v dopravním podniku politicky odpovědný.

Praha sobě není součástí nové magistrátní koalice. Scheinherr na magistrátu pokračuje jako člen výboru pro dopravu. Jeho místo v nové radě města zaujal předchozí primátor Zdeněk Hřib.