Evropskou regulaci někteří fanoušci kryptoměn vítají

Evropskou regulaci někteří fanoušci kryptoměn vítají Zdroj: Profimedia.cz

Dominik Stroukal: Evropská unie chce bitcoiny, bitcoinům je to jedno

Existují dva druhy uživatelů kryptoměn. Jedni je používají tak, jak byl před patnácti lety bitcoin navržen, druzí se spoléhají na pomoc prostředníků, typicky burz či směnáren. Evropská unie nyní definitivně rozhodla, že prostředníci se zařadí mezi standardní finanční instituce. První skupinu uživatelů to vůbec zajímat nemusí.

Evropskou regulaci někteří fanoušci kryptoměn vítají, protože to v konečném důsledku znamená, že Evropská unie kryptoměny na svém území chce. Žádný zákaz jako svého času v Rusku, Číně či Kambodži tu tedy nehrozí – a je to dobře. Burzy a směnárny ve většině případů už dávno splňovaly vše, co po nich nová regulace chce, nyní si budou muset jen doplnit potřebnou licenci.

Velcí hráči

Česká národní banka před nedávnem na konferenci v Senátu přislíbila, že pokud jí s nejvyšší pravděpodobností udělování oprávnění připadne, zrychlí své úsilí natolik, aby všichni, kdo chtějí a splňují všechny podmínky, mohli u nás legálně podnikat. Dotkne se to ale všech, pro něž je licenční řízení prohibitivně drahé a náročné. Typicky to ublíží těm nejmenším poskytovatelům kryptoměnových služeb, velcí hráči už jsou na licence dobře připraveni.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!