Mikuláš Bek

Mikuláš Bek Zdroj: Profimedia.cz

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič (na snímku) a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek na tiskové konferenci po neformálním zasedání Rady pro obecné záležitosti. (15.7.2022)
Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek na tiskové konferenci po neformálním zasedání Rady pro obecné záležitosti. (15.7.2022)
Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič (na snímku) a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek na tiskové konferenci po neformálním zasedání Rady pro obecné záležitosti. (15.7.2022)
4
Fotogalerie

Za rok a půl čtyři ministři školství. Věčné rošády STANu ve vládě škodí vzdělávání

 Tento týden rezignoval ministr školství Vladimír Balaš z hnutí STAN. Jeho nástupce Mikuláš Bek se stane už 22. českým ministrem školství, třetím za Fialovy vlády. Přitom jde právě o resort, který potřebuje možná největší kontinuitu ze všech. Fialova vláda zatím reformě vzdělávacího systému moc nepomáhá, školství zůstává podfinancované.

Přitom začátek nebyl špatný. První Fialův ministr Petr Gazdík si vzal za náměstka končícího Roberta Plagu, který měl respekt navzdory tomu, že byl nominován hnutím ANO. Za Plagy nastal posun v přípravě nových rámcových vzdělávacích plánů, zájmové organizace a experti ho oceňovali za konstruktivní přístup a schopnost hnát reformy vzdělávání dopředu.

Gazdíkův rychlý odchod

Jenže idyla netrvala dlouho. Ministr Gazdík loni v červnu rezignoval kvůli kontaktům v korupční kauze Dozimetr, ačkoli v ní nebyl přímo zapojen. Na jeho místo nastoupil ústavní právník a poslanec za Starosty Vladimír Balaš. Už krátce po nástupu do funkce však dával najevo, že vládní post není jeho vysněné angažmá a sám před sebou by dal přednost svému předchůdci Plagovi z Babišovy vlády: „Plaga byl jedním z mnou navrhovaných kandidátů, ale asi vyhrála politika. Určitě by byl lepší ministr než já,“ řekl loni v červenci Balaš v DVTV. Plaga nicméně i za Balaše pokračoval na ministerstvu jako poradce, v obdobné roli v úřadu zůstal i Gazdík.

Z této „trojministerské“ sestavy dnes už nezbyl nikdo. Nejprve v listopadu odešel Plaga, kterému vadilo angažování právě Gazdíka. Podle Plagy totiž umístění rezignujícího Gazdíka do postu poradce budilo dojem, že s z ministerstva stává trafika pro bývalé politiky. Plaga nicméně kritizoval i Balašův způsob řízení ministerstva, dle jeho názoru Balaš nenavázal na jeho reformní plány.

V reakci na kritiku ze strany Plagy vzápětí z poradenského postu odstoupil i Gazdík. O necelý půlrok později, tento týden, se ze zdravotních důvodů poroučí i Balaš. Náhrada už je známá – na post se přesune ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, bývalý rektor Masarykovy univerzity a senátor za STAN. Na post „euroministra“ se má přesunout náměstek ministra zahraničí za STAN Martin Dvořák.

Silové ministerstvo

Čekalo se, že Fialova vláda přinese v přístupu ke vzdělání změnu. Nakonec jejím předsedou je vysokoškolský profesor. Jenže podobně jako v jiných oblastech je i ve školství vláda poněkud za očekáváním. Výdaje České republiky na vzdělávání jsou pořád pod průměrem OECD, který si vláda v programovém prohlášení předsevzala dorovnat.

Školství zkrátka pořád není silové ministerstvo s odpovídajícím rozpočtem. Ostatně, nejlepší ilustrací toho je zmíněný Balašův výrok o tom, že na pozici není nejlepší kandidát. Nyní jej nahradí ex-rektor Masarykovy univerzity Bek, u nějž bude největší otázkou, zda jako univerzitní profesor bude mít dostatečný vhled a vizi pro vzdělávání na nižších stupních.

V první řadě by ale možná stačilo, kdyby vydržel do konce volebního období. Rošády na ministerstvu školství už jsou tak časté, že v současnosti projednávaná novela zákona o pedagogických pracovnících zažije v procesu schvalování už čtvrtého ministra. Součástí novely je třeba zafixování platů učitelů na 130 % průměrné mzdy.

I přes politickou nestabilitu se však některé reformy ve školství posouvají dopředu. V blízké době se například dokončí nové rámcové vzdělávací plány, které mají posunout školství od biflování ke smysluplnému učení a souvislostem. Změny probíhají spíš díky angažovanosti neziskovek, sociologů a zájmových skupin, které na nich dělají spolu s ministerstvem, navzdory politickým turbulencím. Víc kontinuity ale tenhle resort každopádně potřebuje.