Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči Zdroj: Blesk:Tonda Tran

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči
Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči
Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči
Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči
Generální ředitel České televize Petr Dvořák v pořadu Hráči
8
Fotogalerie

Dvořák chce dál řídit ČT. Čeká ho souboj s podřízeným, Železný nekandiduje

Do funkce ředitele České televize opět kandiduje Petr Dvořák. V souboji o křeslo jej čeká 7 vyzyvatelů, mezi nimi třeba ředitel brněnského studia ČT Jan Souček nebo bývalý šéf konkurenční TV Prima Martin Konrád. Novinář Jakub Železný, který o kandidatuře dříve mluvil, se nakonec nehlásí. V této sestavě je Dvořák favorit.

Petr Dvořák momentálně dokončuje už druhé šestileté funkční období jako ředitel veřejnoprávní televize. Do jejího čela byl zvolen již v roce 2011. Předtím od roku 2003 do roku 2010 vedl televizi Nova. Celkově tak ve vrcholovém managementu tuzemských televizí pracuje už 20 let. A z výčtu jmen kandidujících proti němu se zdá, že bude pokračovat. 

Přestože je ČT trvale pod tlakem a její ředitel o to víc, vypadá to, že Dvořák mandát ještě jednou obhájí. Mezi jeho protikandidáty totiž není žádné jméno známé širší veřejnosti. Dříve kandidaturu připouštěl moderátor Jakub Železný, to ale jen v případě, že by Dvořák nekandidoval.

Bývalý šéf Primy a exposlanec z ODA

Proti Dvořákovi budou kandidovat někteří lidé ze současné ČT. Jedním z kandidátů je ředitel brněnského studia Jan Souček, který v rozhovoru na televizniweb.cz řekl, že ČT musí přidat v rozvoji online vysílání. Hlásí se také Jiří František Potužník, bývalý bruselský zpravodaj ČT a pozdější mluvčí českého předsednictví v EU. Ten kandiduje již počtvrté. Trojici „domácích“ uzavírá producent ČTJan Štern, který byl po revoluci několik let poslancem, nejprve za Občanské fórum, poté za ODA.

Podruhé letos kandiduje bývalý ředitel TV PrimaMartin Konrád. Dlouholetý manažer Konrád nyní šéfuje mediální agentuře MMB, dříve řídil společnost Médea, ještě v 90. letech dva roky vedl deník Metro. Podobně bohaté manažerské zkušenosti má kandidát Pavel Hřídel, ne však z médií. Hřídel působí ve společnosti Batist Medical, předtím řídil Teplárnu Strakonice. Poslední dva kandidáti Ondřej Vrbík a Ondřej Cón nejsou veřejně známí a informace o nich nemá ani ČTK. Ve volbě tak zřejmě budou jen do počtu.

Pěti kandidátům Rada přihlášku neschválila, protože nedodali potřebné náležitosti. Perličkou mezi vyřazenými je neuznaný prezidentský kandidát Pavel Zítko, který do prezidentských voleb posbíral jen zhruba 15 tisíc podpisů a žádal o uznání kandidatury.

Výběr nového ředitele ČT bude pokračovat 7. Června, kdy budou kandidáti na zasedání Rady prezentovat svůj projekt řízení veřejnoprávních kanálů. Nový ředitel pak má nastoupit do funkce z kraje října. Tentokrát se však dá čekat, že to bude opět ředitel staronový.