Demonstrace Česko proti bídě

Demonstrace Česko proti bídě Zdroj: Zbyněk Pecák

Bohumil Pečinka: Opozice bojuje o pozice. Česká opoziční scéna hraje o bank 15 procent hlasů

Nedávná demonstrace na Václavském náměstí se odehrála na pozadí pomalé přeměny celé české opoziční scény. Co z ní vzejde?

Těch čtrnáct dní, co se Andrej Babiš držel v ústraní, pocitově ohromně změnilo atmosféru v české politice. Najednou tu chyběl základní pilíř, od něhož se všechno odvíjelo a jímž se všechno poměřovalo. Chyběl pro jedny spasitel, pro jiné padouch. Rozhodně člověk, jehož kritikou dnes můžete vyhrát jakékoli volby, protože proti němu zmobilizujete dostatečný počet lidí.

Bez majitele

Bylo to vidět i na hnutí ANO, které se zklidnilo, ubralo na nesmyslné parlamentní taktice nulové tolerance a pomalými kroky se začalo chovat jako politická strana než jako Agrofert. Nejspíš to nebude trvat dlouho a na scénu opět vtrhne Andrej Babiš se svými byznysovými zájmy. Jeho příznivci a kritici se opět postaví na staré značky, aby mohli cvičit staré cviky. Těch čtrnáct dní bez Babiše však naznačilo, jak by asi mohlo fungovat ANO bez svého majitele.

To opoziční SPD se už řadu měsíců mění ve stín stínů. V březnových průzkumech Medianu a Kantaru měla deset, respektive osm procent preferencí, ale to je odlesk zašlé slávy, kdy protestní scéna prostě hlasuje pro toho, kdo je zrovna v nabídce otázek agentury.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!