Politolog Stanislav Balík

Politolog Stanislav Balík Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Stanislav Balík: Hrozí nástup hnutí, která se opírají o stát, jako byli v minulosti fašisté a komunisté?

Covidem a energetickou krizí vstoupil na politickou scénu opět stát jako někdo, kdo má moc zakázat přejíždění z okresu do okresu nebo určovat ceny potravin. Nepůjde ruku v ruce s tím nástup hnutí, která se o stát opírají, jako byli v minulosti fašisté a komunisté? Například pod praporem národního konzervatismu?

Mám za to, že ony dvě situace, kdy stát výrazně vstupuje tam, kde dlouho nebyl, jsou jen jednou z podob jeho bobtnající síly. Kdybychom zůstali jenom u nich, mohli bychom si myslet, že máme co do činění se zmrtvýchvstáním starého komunistického či nacistického typu státu.

Z naší historie dobře známe momenty jako povinné hlášení návštěvy na radnici „za Reichu“. Ještě žijí poslední pamětníci, kteří byli ještě jako děti po roce 1948 vystěhováni z rodových gruntů a dostali určený okres nového pobytu. Do „starého“ nesměli bez povolení ani na návštěvu. Titíž lidé si ještě pamatují na potravinové lístky, jež byly nejenom spojeny se státem určovanou cenou potravin a dalšího zboží, ale byl to stát, který jimi určoval, kolik čeho si můžete jako rodina koupit. Když jste „zlobili“, lístky jste nedostali.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!