Ovzduší v tuzemském pohostinství houstne. Ceny jídel kvůli drahým surovinám a energiím rostou, což se odráží v setrvalém úbytku hostů. Hospodští však vidí ještě další příčinu tohoto stavu. Jsou jí školní jídelny, které nabízejí levnější obědy. Na nižší cenu – zcela pochopitelně – pak slyší stále více lidí.
Celá záležitost doutnala pod povrchem několik let. Nicméně nedávno již explodovala, a to přímo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle serveru Podnikatel.cz, který na případ upozornil, se jeden restauratér z malého města na začátku letošního roku obrátil na antimonopolní úřad se stížností, podle níž školní jídelny svou nabídkou levnějších obědů porušují hospodářskou soutěž, a tudíž jde o nekalou konkurenci. Úřad však toto podání zamítl.
Nejprve si vysvětleme, o co v celé záležitosti jde. Podle statistik ministerstva školství v současné době v České republice funguje zhruba 8700 školních jídelen. Tato zařízení primárně zajišťují stravování pro děti školou povinné, učitele a další zaměstnance škol. Ceny obědů ve školních jídelnách jsou dotované jejich zřizovateli, což jsou vesměs jednotlivá města či kraje. Personál je odměňován podle mzdových tabulek a cílem těchto zařízení není vytvářet zisk. Výsledkem je, že cena obědů pro školní strávníky je mnohem nižší, než kdyby si došli na řízek nebo svíčkovou do restaurace.
Může za zdražování v restauracích opravdu jen covid a inflace? A co na to zákazníci?
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!