Pošta má celkem 3200 poboček a je přítomna v každé malé obci

Pošta má celkem 3200 poboček a je přítomna v každé malé obci Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Hodně zpožděná zásilka. Ani poštovský panáček zadarmo nehrabe, ale miliard už je moc

Česká pošta je státní podnik bez stabilního vedení s obrovským množstvím mizerně placených zaměstnanců poskytující nekonkurenceschopné služby a generující chronickou ztrátu. A momentálně v situaci, kdy může už letos spadnout do insolvence.

Nutno dodat, že Vít Rakušan, v jehož ministerské kompetenci je kromě jiného řešení pošty, za rok ve funkci nic, kromě vypsání výběrového řízení na nového ředitele, neudělal. A navíc z toho výběrového řízení vyšel jako jasný favorit starý generální ředitel, který měl být vymeten. Rakušan s tímto přístupem rozhodně není první ministr, ale má šanci se stát posledním. Když pošta nepřežije.

Strop pro dotaci

Nemalujme čerta na zeď, protože ona přežije, neb je státní. Jen to bude stát další miliardy. Přitom to není tak dávno, co Česká pošta generovala docela slušné zisky a její monopol na základní poštovní služby ji dobře živil. Postup liberalizace poštovních služeb v EU a nástup konkurenčních služeb s rozvojem e-shopů, který Česká pošta nezachytila, však všechno změnil. Stát tak před pár lety schválil systém kompenzací, kdy za ztrátové listovní služby ve veřejném zájmu poště doplácí. Dosud to byly stamilióny, nyní už půjde o miliardy. Rakušan se chystá na vládu s koncepcí restrukturalizace, jejímž základem má být zřejmě zrušení limitu jedné a půl miliardy, který nyní platil jako strop pro státní dotaci. Pošta potřebuje zjevně mnohem více. Problém je, kromě toho, že ve státní kase nejsou peníze, i to, že podle evropských pravidel má jakákoli státní podpora poštovních služeb skončit do roku 2025.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!