Rozhněvaní příznivci exprezidenta Bolsonara vtrhli i do prezidentského paláce

Rozhněvaní příznivci exprezidenta Bolsonara vtrhli i do prezidentského paláce Zdroj: Joedson Alves / Anadolu Agency / Getty Images

Brazilská kopie trumpismu. Zpochybňování voleb se stává celosvětovou módou

Zní to trochu jako déjà vu. Dosavadní pravicový prezident ve volbách těsně prohrál obhajobu mandátu, ale odmítl porážku uznat. Jeho příznivci nelenili a vtrhli v období nástupu jeho levicového rivala do budovy parlamentu, aby se zde dožadovali údajně spravedlivých výsledků.

Tenhle popis událostí totiž nepasuje jen na tříkrálový atak příznivců Donalda Trumpa na americký Kapitol, který se odehrál téměř přesně před dvěma lety, ale i na to, co se událo o víkendu v brazilském hlavním městě.

Tam několik stovek příznivců poraženého exprezidenta Jaira Bolsonara v dresech národního fotbalového týmu, jenž se stal symbolem Bolsonarových fanoušků, vtrhlo nejen do sídla brazilského zákonodárného sboru, ale také třeba do prostor Nejvyššího soudu. I v Brasílii přemohla protestující po několika hodinách policie a Národní garda a několik stovek jich v oblasti vládních budov zatkla.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!