Marek Stoniš

Marek Stoniš Zdroj: Zbyněk Pecák

Marek Stoniš odchází z pozice šéfredaktora. Reflex čekají v roce 2023 změny

Po vzájemné dohodě s vedením vydavatelství opouští k dnešnímu dni Marek Stoniš pozici šéfredaktora Reflexu. Redakci vedl od roku 2016, na pozici redaktora do ní nastoupil dokonce už v roce 2008. Dočasného vedení obsahové části titulu se nyní ujme dosavadní hlavní editor a jeden z komentátorů Reflexu Viliam Buchert.

Reflex neznamená pouze odraz, odlesk. Také. Avšak nejenom to. Pro vás, za kterými pravidelně přicházíme už skoro 33 let, nese Reflex především význam slov Odpověď a Dialog. Myslí se tím odpověď na nejrůznější otázky a jakýsi zprostředkovaný rozhovor s našimi čtenáři.

Předchozí věty jsou volnou parafrází z úvodníku vůbec prvního čísla Reflexu, který vyšel první dubnový týden porevolučního roku 1990. Jsme o jeden a půl generace dál a Reflex chce stále hledat a dávat odpovědi a vést dialog. Pro koho? Pro společnost svobodomyslných lidí, kteří jsou sebevědomí a nepotřebují poučování o samozřejmostech. Pro lidi, kteří chtějí a mají právo znát pravdu o sobě a své zemi bez přikrašlování v celém politickém a společenském spektru. I tyto věty jsou z prvního čísla Reflexu. Není na nich co měnit, přestože doba je jiná, je velmi těkavá, názory jsou vyhraněnější, vzájemné vztahy někdy rozostřené.

Místo souboje idejí a myšlenek vyhledává v současnosti stále více lidí novodobé mesiáše a populistické tlučhuby. Zda ještě existuje nějaká levice a pravice, se podle vyjádření politiků i části elit už někdy nedá posoudit. Naopak stále silněji je sdílená pofiderní představa, že „tatíček stát“ to za nás všechno má a musí zařídit. Což je ale v protikladu s tím, co si národ „vycinkal“ v listopadu 1989 na náměstích. Tedy, že chceme méně státu, méně regulací, nařízení a omezení a daleko více individuální svobody. Osobní zodpovědnost za vlastní osudy jako kdyby postrádala dostatečnou energii. Šíří se představa, že řešení má najít někdo jiný.

Reflex nechce hledat za někoho řešení, ale chce být oponentem špatných řešení a souputníkem řešení dobrých. Jistě, každý můžeme mít na cokoli jiný názor, ale naše, západní civilizace je vystavěna právě na kritickém tříbení rozdílných názorů. Jen by měly být prezentovány s nadhledem a bez extrémů.

Reflex by měl být v roce 2023 takový, jaký budete rádi číst. Občas vás určitě rozzlobíme, jindy potěšíme. Měl by být i takový, aby se vám vyplatilo ho kupovat, protože vás obohatí nebo překvapí. Mediální trh se mění a mnohé se přesouvá na internet. I my vyrábíme zajímavý obsah na webu Reflex.cz, jehož počet uživatelů se zvyšuje a my za to děkujeme. Zároveň jsme přesvědčeni, že tištěný týdeník, jako je Reflex, má a bude mít stále svoje místo na trhu, jeho obsah ale musí odpovídat očekáváním a potřebám vás, našich čtenářů. Proto chystáme několik novinek a změn, které uvedeme v život v průběhu roku. Chceme se zaměřit na reportáže o věcech, o nichž se jinde nedozvíte, chceme být vždy kompetentní v hodnocení politiky a ekonomiky. Chceme přinášet poutavé rozhovory a exkluzívní fotografie.

Pro naše předplatitele chystáme i speciální program Reflex Club, který přinese nejen exkluzívní obsah, ale také zajímavé pozvánky a slevy na akce pořádané Reflexem, kde budete mít možnost osobně se potkat se zajímavými lidmi. Pro předplatitele rozšíříme i nabídku dalších věcí spojených bezprostředně s Reflexem.

Číst Reflex a být s Reflexem se vyplatí – to je náš závazek pro letošní rok. / A proč všechna tato poněkud vzletná slova právě dnes a na tomto místě? Z funkce šéfredaktora Reflexu po letech odchází Marek Stoniš, jemuž tímto děkujeme za spolupráci a spoustu zajímavých nápadů. Marku, slavný britský spisovatel irského původu Clive Staples Lewis, autor série Letopisy Narnie, kdysi řekl: „Nikdy nejste příliš staří na to, abyste si dali nový cíl nebo začali snít nový sen.“ Hezké nové cíle a hezké sny všem.