Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Profimedia.cz

Elon, král cenzorů. Z obdivovaného podnikatele je globální klaun

Americký miliardář jihoafrického původu si hrátkami na Twitteru dál torpéduje už tak solidně pocuchanou pověst. Stačil už přijít o postavení nejbohatšího člověka na Zemi, akcie jeho automobilky padají a investoři začínají klást nepříjemné otázky.

Elon Musk se dlouhé roky těšil téměř superhrdinskému postavení a všeobecné oblibě napříč názorovými proudy. Liberálové a mladí lidé v něm viděli muže, který svými elektromobily a hyperloopy pomůže vykročit na cestě k bezemisní budoucnosti. Konzervativci obdivovali Muskův podnikatelský talent, futuristé zase jeho plány na kolonizaci Marsu.

Další asociál

Jenže při bližším pohledu vycházelo najevo, že Tesla má stejnou prioritu jako kterákoliv jiná automobilka na světě: vydělávat. Navíc není jasné, zda je právě osobní elektromobilita tím pravým receptem na klimatickou změnu. Co se týče marsovských plánů, jsou sice ambiciózní, ale zcela nereálné. SpaceX nepochybně přinesla pokročilé vesmírné technologie, firma by ale neexistovala bez spolupráce se státními agenturami, především s NASA. Což Musk nakonec nepopírá. Nadšení z Muska dál opadlo, když si globální publikum uvědomilo, že technologický guru je spíš než trochu plachý autista (jak v začátcích působil) prostě další z řady superbohatých sociopatů, které Silicon Valley produkuje jako na běžícím páse.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!