Maroční fanoušci slaví historický postup do semifinále MS. I s vlajkou Palestiny

Maroční fanoušci slaví historický postup do semifinále MS. I s vlajkou Palestiny Zdroj: ČTK / AP / Ariel Schalit

Stanislav Balík: Proč se do fotbalu stále víc plete politika?

Kdyby chtěl někdo na takovou otázku psát třeba seminární práci na politologii, musel by se vypořádat s naprosto zásadní překážkou: před tím, než by začal odpovídat, musel by odpovědět, co znamená sousloví „stále víc“. Tato slova totiž vyjadřují, že kdysi se politika nepletla do fotbalu vůbec, před časem trošku, dnes ještě víc. Dále by se musel utkat s tím, co máme zahrnout pod politizaci fotbalu. Byl by třeba bojkot případného fotbalového mistrovství světa v Severní Koreji pletením politiky do fotbalu? A pokud ne, tak u nějaké jiné země ano? Je vyloučení ruských sportovců z vrcholných turnajů politické, nebo ne?

Nebudu si hrát na velkého fotbalového fanouška – tuto roli rád přenechávám přednímu komentátorovi Reflexu Bohumilu Pečinkovi. Proto si netroufnu říct, jestli je současná politizace fotbalu větší, než byla kdy dřív.

Fotbal je ale součástí masového sportu, jedním z jeho nejvrcholnějších projevů. A masový sport byl pro svět politiky objeven už dávno. Chronicky známé jsou příklady různých olympiád, které zneužily totalitní státy pro svou propagandu – s nacistickým Německem v roce 1936 na prvním místě. Stejně tak politika dramaticky ovlivnila v podobě částečných bojkotů svět olympijského sportu v letech 1980 a 1984.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!