Ukrajinci vystavují zničenou techniku ruských okupantů na pražské Letné

Ukrajinci vystavují zničenou techniku ruských okupantů na pražské Letné Zdroj: Zbyněk Pecák

Ukrajinci vystavují zničenou techniku ruských okupantů na pražské Letné
Ukrajinci vystavují zničenou techniku ruských okupantů na pražské Letné
Ukrajinci vystavují zničenou techniku ruských okupantů na pražské Letné
Ukrajinci vystavují zničenou techniku ruských okupantů na pražské Letné
Ukrajinci vystavují zničenou techniku ruských okupantů na pražské Letné
10
Fotogalerie

Tomáš Zdechovský: Pomoc Ukrajincům na úkor českých občanů? Jde o nebezpečnou lež

Mezi českou veřejností se rozšířil nebezpečný mýtus, že česká pomoc lidem z Ukrajiny je na úkor podpory našich občanů. Ukázal to např. říjnový průzkum agentury STEM/MARK. 59 procent dotázaných lidí se určitě nebo spíše ztotožňovalo s názorem, že vláda pomáhá ukrajinským uprchlíkům na úkor vlastních občanů. Z toho 35 % respondentů se s tímto postojem ztotožňovalo určitě.

Takový postoj přitom nemá vůbec žádnou oporu v tvrdých datech. Jde o pouhý dojem, k jehož šíření napomáhají různí dezinformátoři. Reakce na tyto lži je trestuhodně slabá. Málo se to ví a někteří si to nechtějí připustit, ale mnohonásobně více peněz ze státního rozpočtu je adresované přímo našim občanům.

Pomoc českým občanům se zvýšila

Velké pozdvižení vyvolal u části veřejnosti např. příspěvek 5000 korun vyplácených jako humanitární dávka přicházejícím uprchlíkům. Nárok na ni mají ti, kteří jsou bez peněz. Slouží k zabezpečení základních životních potřeb. Celkové náklady na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny činily od března do října přes 19 miliard korun. Při pohledu na veškeré výdaje státního rozpočtu, které činí na letošní rok více než dva biliony korun, je to jenom kapka v moři. Jedná se o necelé jedno procento z celkových výdajů.

Za zmínku stojí, že příležitost zažádat o jednorázovou dávku 5000 korun dostaly před začátkem školního roku i české rodiny. Tímto příspěvkem chtěla vláda zmírnit dopady rychlého zdražování. Nárok měla každá rodina s dětmi a ročním příjmem do milionu korun hrubého. To ale není samozřejmě zdaleka vše.

Od začátku roku bylo českým občanům ze státního rozpočtu celkově vyplaceno nesrovnatelně více peněz než lidem z Ukrajiny. Na podporu v nezaměstnanosti jde osm miliard a na ostatní sociální dávky šlo 95 miliard korun. To už máme více než 100 miliard korun. Když k tomu připočteme důchody, dostaneme dalších 486 miliard korun. V tomto roce byly navíc důchody valorizovány hned třikrát: Poprvé v lednu se jednalo o řádnou valorizaci, dále byly důchody kvůli rostoucí inflaci mimořádně valorizované i v červnu a naposledy září. V lednu je jinak plánované další pravidelné zvyšování důchodů.

Třicetkrát větší pomoc českým občanům

Fakta hovoří jasně. Když to tedy celé shrneme, necelých 600 miliard korun putovalo do kapes českých občanů ve srovnání s 19 miliardami na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Peníze z rozpočtu ČR šly vždy především „našim lidem“ a ani tento rok nepředstavuje žádnou výjimku.

Výše peněz, které skončí na účtech či v peněženkách českých občanů, se s ohledem na současnou situaci nesnižuje, ale naopak významně zvyšuje. Máme zde např. ještě plánovanou plošnou pomoc proti zdražování energií. Od října vláda lidem odpustila poplatky za obnovitelné zdroje a od příštího roku budou ceny energií zastropované.

Za elektřinu lidé nezaplatí více než 6,05 koruny za kilowatthodinu, za plyn nejvýše tři koruny za kilowatthodinu. Ze státního rozpočtu na to půjde dalších zhruba 130 miliard korun. Jinými slovy, dalších více než 100 miliard korun půjde na podporu „našich lidí.“

Dezinformacím se musíme bránit

Jak nedávno správně připomněl pro Aktuálně.cz ekonom Štěpán Křeček, peníze vyčleněné na pomoc českým občanům a ukrajinským uprchlíkům jsou oddělené. K sociálnímu systému pro Čechy nemají dle jeho slov ukrajinští uprchlíci přístup, podobně jako Češi nemají nárok třeba na německé sociální dávky. Čili jednoduše řečeno, pomoc lidem z Ukrajiny není a ani nemůže být na úkor českých občanů.

A nejen to, pomoc uprchlíkům je i v zájmu Česka. Pokud se pomůže uprchlíkům okamžitě, sníží se riziko vzniku sociálních problémů, jako jsou třeba nezaměstnanost či kriminalita. Řešení důsledků zmíněných negativních jevů by vyšlo samozřejmě výrazně dráž než pomoc hned na začátku. Už teď čísla ukazují, že se současný postup vyplácí.

Pomoc státu slouží jako trampolína, a Ukrajinců závislých na státu ubývá. Povzbudivou zprávou je, že „zaměstnaných uprchlíků dlouhodobě přibývá, počty příjemců dávek klesají,“ jak poznamenal mluvčí ministerstva práce Jakub Augusta. Zatímco v srpnu dostalo humanitární dávku 173 tisíc lidí, nyní je to o 80 tisíc méně!

Ukrajinci pomáhají naší ekonomice

Lidé z Ukrajiny prospívají našemu hospodářství, protože pomáhají obsazovat pozice, na které nejsou lidé. Pomoc Ukrajincům není na úkor českých občanů, naopak z ní mají v konečném důsledku prospěch všichni lidé, kteří žijí zde v Česku.

Takže ještě jedno malé zopakování na závěr. Stát zatím poslal našim lidem 590 miliard korun, zatímco lidé z Ukrajiny obdrželi jen 19 miliard, které jsou dobře investovanými penězi pomáhajícími prevenci vzniku dalších problémů. Tvrdit, že stát myslí jen na Ukrajince a neřeší svoje vlastní lidi, je tedy naprostá pitomost.

Už byl vyvrácený mýtus o tom, že Maďaři zvládli krizi s energiemi lépe. Stovky tamních benzínových pump, které zůstaly na přelomu listopadu a prosince dočasně na suchu z důvodu nedostatku paliv, o tom svědčí více než výmluvně. Všichni ti, kdo říkali, že bychom měli jít maďarskou cestou, by si měli dát facku.

Teď je potřeba, aby v Česku konečně padl ještě mýtus o tom, že se z našich peněz pomáhá více lidem Ukrajině než nám doma. Lživým informacím je potřeba se bránit a považuju za obrovskou chybu, že se častěji nepřipomínají základní fakta. Nízká obeznámenost lidí nechává volné pole dezinformátorům.

Autor je europoslanec za KDU-ČSL