Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)

Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022) Zdroj: Facebook - A. Babiš

Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)
17. listopad 2022 na Národní třídě: Předseda ANO Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)
Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)
Andrej Babiš během zahájení prezidentské kampaně na Teplicku (2. listopadu 2022)
23
Fotogalerie

Babiš už je najednou zkušený politik. A ANO má starost o rozpočet. Opoziční síla otáčí argumentaci

Státní finance našponované, prezidentské volby za dveřmi, společný vládní kandidát nikde. A hnutí ANO cítí svoji šanci, takže proč malinko nezměnit taktiku a zase o kousek neotočit argumentaci jiným směrem. Stačí třeba popírat dříve popírané.

Šikovně až učebnicově to v nedělní Partii předvedla Alena Schillerová, bývalá ministryně financí a současná šéfka poslaneckého klubu. „Hnutí ANO je nejsilnější politická strana v této zemi,“ prohlásila v první části debaty na CNN Prima News, která se týkala prezidentských voleb. Jistě, z hlediska zákona je „hnutí“ totéž co „strana“, nebylo ale ANO ještě donedávna protipólem klasických stran?

Ale to je jen drobnost. Stejně jako to, že Andrej Babiš, byť se v politice pohybuje už přes deset let, ještě nedávno nebyl žádným politikem – pravda, tedy podle svých slov. Nyní už ale snad definitivně je, tedy přinejmenším dle vyjádření Aleny Schillerové. Jelikož je ANO nejsilnější strana, tak „je logické, že vygenerovala jednoznačně svého kandidáta – zkušeného politika, bývalého ministra financí, bývalého premiéra“.

Proč to nevyužít

Navíc Andrej Babiš není politikem lecjakým, a to nejen vzhledem ke svým zkušenostem. „Já si myslím, že on to říká z nějaké vnitřní pokory,“ reagovala šéfka poslaneckého klubu ANO na otázku, proč její stranický šéf o sobě v souvislosti s prezidentskou kandidaturou mluví jako o outsiderovi. A pochlubila se, že v seznamu poslanců, kteří podpořili jeho hradní nominaci, je na prvním místě. Prý aby ji novináři v seznamu nemuseli dlouho hledat…

Ale vážně. Sázka na politické zkušenosti, respektive na jejich zdůrazňování, není vůbec špatný nápad. Ba naopak. A to nejen vzhledem k tomu, že v této disciplíně má Andrej Babiš ve srovnání s ostatními kandidáty – nyní myšleno v klání o Pražský hrad – zřetelnou výhodu. Takže proč toho nevyužívat.

Silná váha

Zároveň do určité míry platí, že lidé chtějí v čele státu zkušeného politika. Jakkoliv můžou mít výhrady vůči jemu samotnému, jeho názorům či chování. Ukázaly to i sondáže z předchozích voleb, také toto nejspíš přispělo k vítězství Miloše Zemana. Ostatně i Václav Klaus jakožto hlava státu vyvolával u lidí sice často kritické reakce, ale zároveň respekt.

Takže není náhodou, když lidé z Babišova okolí o něm mluví jako o „silné osobnosti a velmi silné váze“, jako třeba teď Alena Schillerová. „Já věřím, že lidé jsou moudří a zvolí člověka s politickou zkušeností, a ne nějakého králíka z klobouku,“ zaprorokovala si také v nedělní Partii. Narážela na fakt, že vládní (pěti)koalice svého vlastního kandidáta nepostavila a do voleb podpořila hned tři zároveň (Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera).

Schillerová: Dělám si čárky

Z prezidentského klání se navíc tak trochu zase stává „všichni proti Babišovi“, což předákům ANO pochopitelně vyhovuje. „Já si teď v debatách dělám čárky, kolikrát padne Andrej Babiš… v každé debatě mám skoro plot,“ spokojeně konstatovala Alena Schillerová. A její stranický šéf to navíc podporuje tím, že zatím do žádných debat nechodí…

…a ani moc do parlamentu, přestože je poslancem. „Svůj mandát vykonává velmi ledabyle,“ připomněla v téže nedělní debatě na CNN Prima News šéfka TOP 09 (a sněmovny) Markéta Pekarová Adamová. „S trochou nadsázky řeknu, že je častěji na lavici obžalovaných u soudu než v lavici poslanecké,“ dodala.

To už je přeci dávno…

Což je sice vtipně řečeno, ale na odliv jeho příznivců to nestačí – ti věří jeho proklamacím o nevinně a politickém procesu. A stejně tak je asi neodradí konstatování, že Andrej Babiš jako jediný poslanec není v žádném sněmovním výboru. Kdyby aspoň zaznělo, že tam „nepracuje“. Prostě chce to trošku změnit argumentaci a rétoriku.

Třeba podobně jako předáci ANO předvádějí i u jiného tématu, jakým je rozpočet. Respektive jeho opět dost vysoký deficit. „Ať to občané slyší, 375 (miliard) je schodek,“ rozporovala Alena Schillerová vládou deklarovaných 295 miliard, které jsou obsaženy i v příslušném sněmovním zákoně. A v pondělních zprávách na ČT ještě starostlivě dodala: „Expertům se nelíbí – a nelíbí se to ani mně – že tato vláda v rozpočtu na rok 2023, ale ani ve střednědobém výhledu na roky 2024 a 2025 nemá zatím ani čárku jakékoliv konsolidace veřejných financí.“

A že vláda v čele s hnutím – či stranou – ANO během let hojnosti nezřízeně ze státního rozhazovala? To už je přeci dávno…