Sídlo České televize na Kavčích horách v Praze

Sídlo České televize na Kavčích horách v Praze Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

Televizní válka o prezidentské debaty, z kterých je už teď nesmyslná a nudná bramboračka

Debaty prezidentských kandidátů a kandidátek připomínají bramboračku. Hodíte do ní mnoho přísad, každý jinak podle chutě, a necháte povařit, dokud všechno nezměkne. Takové jsou a budou nekonečné a už teď často velmi únavné diskuse těch, kteří se snaží stát novou hlavou České republiky. Veřejnoprávní Česká televize se to trochu pokusila změnit, když televizím Nova a Prima nabídla velkou finální společnou debatu. Jenže ta se neodehraje, budeme mít tu bramboračku.

Posedlost diskusemi a debatami s jakýmikoli politickými kandidáty na cokoli se každý rokem nepřiměřeně zvyšuje. Akce připravují televize, rádia, noviny, časopisy, zpravodajské i jiné weby, ale i různé instituce. Skoro všichni kandidáti mezitím exhibují na sociálních sítích. Taková je dnešní politika. Otázkou je, zda z toho pak voliči něco mají a zda si vůbec něco podstatného zapamatují.

Mnohdy místo poctivě odchozené kampaně kandidáti a kandidátky někde pořád odpovídají na hodně podobné otázky. Jistě výjimky existují a budou existovat i teď, ale většinou kandidáty vlastně ani nemusíte poslouchat, protože dopředu skoro jistě víte, co zazní. Přitom každý z nich se bojí odmítnout pozvánky médií, které se neustále kupí.  

Zvláštní postavení v hierarchii významných politických soubojů pak hrají velmi sledované závěrečné televizní diskuse, jež mohou na poslední chvíli ovlivnit některé nerozhodnuté voliče.

Veřejnoprávní Česká televize proto nabídla televizím Nova a Prima společnou velkou prezidentskou debatu. Argumentovala tím, že diváci se v množství debat ztrácejí, stejně jako kandidáti jich navštěvují mnoho. Bylo by proto lepší uspořádat jednu velkou debatu, na jejíž přípravě i moderování by se podílely všechny tři televize a kandidáti by se soustředili jen na tuto jednu televizní debatu. V tomto případě má ČT pravdu, ostatně není to věc nijak převratná, před parlamentními volbami v Německu bylo něco podobného realizováno.

Televize Nova odpověděla, že 12. ledna 2023 proběhne diskuse tří nejvážnějších kandidátů (podle výsledků relevantních předvolebních průzkumů) a pořad bude moderovat jeden moderátor. Prima v reakci na nabídku uvedla, že ji posuzuje, sama ovšem připravuje vlastní debaty.

Co to znamená? Když hodně sledovaná Nova povede den před samotnými volbami debatu se třemi kandidáty, tak je jasné, že tím je podstatně zvýhodní. Dnes by se to týkalo expremiéra Andreje Babiše, generála Petra Pavla a ekonomky Danuše Nerudové. Zda to tak zůstane do půlky ledna, to uvidíme.

Nic to ale nemění na tom, že nelze předpokládat, že bychom se pár hodin před volbami dozvěděli něco zásadně nového. Ostatně většina voličů už bude v té chvíli dávno rozhodnuta (to dokonce platí již dnes). Existuje ale skupina nerozhodnutých a Nova může jejich preference ještě na poslední chvíli ovlivnit. To je věc zásadní, ale v politickém světě vlastně normální.

V příštích týdnech proto budeme intenzivně míchat prezidentskou bramboračku. Až ingredience změknou, přijdou ty poslední televizní debaty. U nich už ale klidně můžete spát, ničím zásadním vás nepřekvapí. Babiš bude jako vždy kvičet a skuhrat, voják Pavel si bude hrát na chlapáka a ekonomka Nerudová bude mudrovat. Ono je pak vlastně jedno, zda bude poslední debata ve velkých televizích společná, nebo nikoli.