Čínský prezident  Si Ťin-pching na sjezdu komunistické strany.

Čínský prezident Si Ťin-pching na sjezdu komunistické strany. Zdroj: Reuters

Vládce světa, čínský mandarín Si. Západ má proti sobě tvrdého vůdce, který jedná především z pozice síly

Zhruba 30 procent všeho, co se dnes vyrobí na světě, pochází z Číny. Loni dala na armádu 293 miliard dolarů a na vědu a výzkum 370 miliard. Čína stále více ovlivňuje svět, chce mu dominovat a zajistit to má staronový vládce Si Ťin-pching (69).

Sjezdy Komunistické strany Číny, která má podle dostupných údajů téměř
97 miliónů členů, bývají opulentní a bizarní. V neděli byl zahájen XX. sjezd, přítomno bylo 2296 delegátů a tradičně se konal ve Velkém sále lidu, monumentální budově na západní straně pekingského náměstí Nebeského klidu (nechvalně proslulý Tchien-an-men, kde v červnu 1989 komunistická moc zavraždila tisíce studentů požadujících demokracii). I když by se mohlo zdát, že po tomto sjezdu se nic nezmění, není to tak úplně pravda.

 

Rigidní aparátčík

Současný generální tajemník strany (od roku 2012) a prezident (od roku 2013) Si Ťin-pching by za normálních okolností, i těch specifických čínských, ve funkcích teď skončil. Jenže on se putinovským způsobem rozhodl, že jeho mise bude pokračovat. Pro svět to není dobrá zpráva, protože Si je rigidní aparátčík prosazující stále větší vliv říše středu ve světě. A přes vzrůstající sociální problémy i ne už tak rychle rozvíjející se hospodářství se mu to bohužel daří.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!