Požehnání ruským rekrutům posílaným do války bojovat, vraždit a umírat

Požehnání ruským rekrutům posílaným do války bojovat, vraždit a umírat Zdroj: ČTK / AP

Ruský mobilizační vabank aneb Tři možnosti pokračování války na Ukrajině

Povolávání nových vojáků jde i přes úprk části obyvatel dobře, lidí je stále dost. Další plány Kremlu na Ukrajině jsou ovšem nejisté a vyvolávají obavy, aby nepřerostly do přímé konfrontace se Severoatlantickou aliancí.

Zprávám o mobilizaci vévodila v poslední době videa z nekonečných front na hranicích Ruska se zeměmi, které ještě cestující s ruskými pasy přijímají, stejně jako snímky opilých povolanců či zrezivělých kalašnikovů. Jde tu pro nás o pozitivní skutečnost, že Rusům se příliš bojovat nechce, a to mnohdy ani těm, kteří z domácího gauče válce na Ukrajině fandili. Zapadnout by však neměla jiná věc: podle ruského telegramového kanálu Volja a dalších médií se jen za první tři dny podařilo povolat 122 tisíc lidí a 66 tisíc už armáda odeslala ke svým jednotkám.

To znamená, že se mobilizace nehroutí, ale běží, a to i přes všechny obtíže, docela vysokým tempem. Objevují se rovněž informace o povolávání lidí, kteří nikdy neměli s armádou nic společného, či důstojníků vyššího věku i s nemocemi, jako je cukrovka. Některé mobilizované tak už poslali od jednotek domů a počítá se až se 170 tisíci těch, kteří odjeli z obav před povoláním za hranice. Jako vojáci by moc prospěšní nebyli, a tak se spoléhá na povolance spíše z regionů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!