Video placeholde
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo (12.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022)
16
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Babišova chytrá pleticha aneb Nagyová v soudním a volebním šermu

Nagyová vzala všechny „chyby“ kolem Čapího hnízda na sebe. Voliče to přesvědčí, že je statečná a čestná žena, která přiznala „to všechno jen já“, ale odmítla, že ty chyby jsou trestným činem, protože ji nikdo „včas neupozornil na omyl“. Předností toho přiznání je, že se podle něj může veřejnosti zdát, že Babiš je „nevinný“ a případné odsouzení jeho osoby bude jen „omyl“ či „chyba soudu“, nebo dokonce další „intrika nepřátel“. Proti takovému odsouzení se dá pěkně bojovat, ať už u veřejnosti či v odvoláních. Není to ovšem přednost jediná.

Když soud na „přiznání“ Nagyové neskočí, Babišovi to opět prospěje. Nagyová kandiduje ve volbách do Senátu. Pokud bude zvolena, získá imunitu a soud bude muset žádat nový Senát o její vydání, což trvá dlouho. Mezitím může Babišova strana tvrdit cokoliv a soud nebude mít možnost se bránit. Babiš toho může náležitě využít ve vlastní kandidatuře na prezidenta, pokud ji vyhlásí. Opře se o to, že byl odsouzen, ačkoliv se Nagyová „přiznala“ a sama řekla, že on nic nerozhodl. Tento „silný argument“ pro nepozorné voliče mu může hodně pomoci ke zvolení. Pak by mohl z pozice prezidenta své vlastní odsouzení napadat, odvolávat se a upozorňovat na to, že veškeré jednání u soudu přiznala Nagyová, které dá jako prezident milost, protože je čestná a statečná.

Stejně může postupovat i v případě, že Nagyová zvolena nebude. Nagyové „čestné a upřímné“ přiznání, že vše kolem dotace pro Čapí hnízdo udělala sama, dává Babišovi do rukou ohromnou zbraň proti soudu a pro jeho další politické osudy. Otvírá nekonečné pole pro další a další kombinace, manévry, lživá tvrzení a nesmírně dlouhé odklady definitivního závěru kauzy Čapí Babiš či jak se to jmenuje. Zároveň to veřejnost otráví a znejistí, jak to vlastně tehdy bylo. Jelikož jak známo, na každém šprochu lží, je prý pravdy trochu.

Jeden příklad za všechny. Nagyová tvrdí, že ji měli upozornit na chyby, které udělala. Úřady ji neupozornily, mají tedy také svůj díl viny. To zní věrohodně. Ano, proč jí zkušenější než ona neřekli, že v žádosti o dotaci má chyby? Ve skutečnosti podala a podepsala žádost, v které uváděla nepravdivé údaje, aby dotaci pro hnízdo dostala. Podpisem ručila za správnost.

Babišova chytře vymyšlená pleticha se nemusí prosadit. Stačí, když soud bude hodnotit věcné důkazy a prokázaná fakta. Pak důmyslný zatemňovací plán sklapne a Babiš si bude muset hledat jiný postup. A soud také před domněnkami a nejasnými tvrzeními dává přednost právnické věcnosti. Nagyová naopak může uvíznout v další lži, když fakta ukážou, že se Babiš na klamání dotačních úřadů podílel.