Igor Matovič zůstává

Igor Matovič zůstává Zdroj: Marko Erd / Petit Press / Profimedia

Matovič pohřbívá vládu. Je solitér, který vše v politice řeší sám a na nikoho se neohlíží

Se školním rokem začala na Slovensku také otevřená vládní krize. Kabinet premiéra Eduarda Hegera totiž opustila druhá největší koaliční strana – liberální Svoboda a solidarita vedená Richardem Sulíkem.

Přechod celého uskupení do opozice je vyvrcholením dlouhodobých veřejných sporů a hádek mezi Richardem Sulíkem a expremiérem a zároveň šéfem největší vládní strany OĽANO Igorem Matovičem. První z nich je výrazný liberál, druhý spíše konzervativec se sklony k populismu, ale jejich hluboký rozkol je spíš způsoben rozdílem v jejich osobnostech.

Sputnik a kotlebovci

Matovič je solitér, který vše v politice řeší sám a na nikoho se neohlíží. Tahle vlastnost mu umožnila překvapivý protificovský triumf ve volbách před dvěma lety, ale od té doby zároveň rozkládá koaliční vládu. Když bez vědomí koaličních partnerů za covidu objednal pro Slovensko ruskou vakcínu Sputnik, ještě to koalice ustála za cenu kompromisu, kdy zůstala pohromadě, ale Matovič byl degradován ve vlastní vládě jen na ministra financí. Nástup premiéra Hegera ale uklidnění nepřinesl, a když Matovičova strana prosadila v parlamentu balíček opatření na podporu rodin v době zdražování proti vůli sulíkovců s podporou poslanců z ultrapravicové strany Mariana Kotleby, kteří jsou obdobou našich vandasovců, došla Sulíkovi definitivně trpělivost. Přišel s ultimátem, že jeho strana z vlády odejde, pokud ji neopustí Igor Matovič. Ten to odmítl a věren svému zvláštnímu politickému stylu strávil závěr krize na dovolené ve Španělsku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!