Důchodci musí často uvažovat nad každou korunou (ilustrační foto)

Důchodci musí často uvažovat nad každou korunou (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

V době, kdy nevíme, jak řešit energetickou krizí, přichází ministerstvo s důchodovou reformou

Svět je absurdním místem pro život. Vláda má problém jako blázen. Neví, co udělá s cenami energií. Neví, zda znárodnit ČEZ nebo nějak stropovat energie. Ministr vnitra varuje, že pokud se situace nějak rychle nevyřeší, může vláda ještě letos padnout. A najednou v tuto dramatickou chvíli začíná ministerstvo financí řešit důchodovou reformu. To je přitom něco, co tu ještě nikdy žádná vláda úspěšně nevyřešila. To jako hledá zástupné téma, aby se už tolik nepsalo o energiích a strachu lidí, že to všechno nepoplatí?

A aby toho nebylo málo, tak při stávajícím obřím deficitu státního rozpočtu přichází s tím, že bude zvyšovat státní příspěvek, aby lidi více motivoval v třetím pilíři spořit. Jinými slovy, další sekera do státního rozpočtu.

A aby to bylo úplně maximálně pikantní, tak svým závěrem navazuje ministr Stanjura na ministryni Schillerovou. Tu od které by si před volbami nevzal ani kůrku chleba. To je zoufalství nejvyššího stupně. Já to vůbec nechápu. Proč se věci neřeší od těch nejdůležitějších a urgentních po ty, které nehoří?

Řešte důchody, ale až budete mít vyřešeno, zda lidé nezmrznou

Tím neříkám, že se nemá důchodová reforma řešit a že to není potřeba. Jen to načasování mě zaráží. My nyní nevíme, kolik si bude stát moci dovolit lidem pomoci v tzv. úsporném tarifu, protože to stále nejsou politici schopni rozlousknout, ačkoli je topná sezóna za dveřmi a nejednou důchodová reforma! Ten úsporný tarif je přitom fraškou. Než o něčem rozhodnou, tak jim ceny vyskočí na několikanásobek a oni přijdou s křížkem po funusu.

Nicméně abych nebyl osočován, že nechci reformu důchodů. Chci, dokonce i vítám možnost investovat na důchod volněji. Jen mi to přijde vytržené z kontextu a k důchodové reformě to má daleko.

Problém důchodové reformy je stále stejný a třetím ani jinými pilířem se nevyřeší. Důvod je prostý. Většina lidé měsíčně spoří v rámci stokorun. To je o ničem. Takové spoření je k ničemu. A proč? Protože při stávajících mzdách a cenách velká část lidí prostě nic nenaspoří. Politici by se proto měli začít více zajímat jak to udělat, aby měli lidé vyšší mzdy a úspory. Jinými slovy, potřebujeme zvýšit produktivitu práce v ekonomice. Hledat jestli v rámci reformy mohou lidé investovat také do startupů, je úplně mimo mísu. Tam budou investovat jen ti, kteří se důchodu bát nemusí. Přijde mi to tak jako daňová optimalizace pro vybrané.

Všemu nasadí vláda korunu tím, když si člověk uvědomí, že zvažuje zrušit stavební spoření. To může přitom sloužit také jako úspora na důchod. Já ho považuji za další pilíř důchodového systému. Jenže je dotované několika miliardami ze státního rozpočtu a to je pro stát s velkým deficitem rozpočtu prý neúnosné. A co udělá vláda? Vezme peníze ze stavebního spoření a zadotuje s nimi konkurenční produkt. Z jedné státní kapsy se tak peníze přesypou do druhé a efekt skoro žádný.

Ale vypadá to, že se něco řeší. A hlavně je tu šance, že se média začnou zajímat o něco jiného než o to, co vláda neumí vyřešit. Takže prosím vás, už nepiště o těch energiích a tom, že ten úsporný tarif je při stávajících cenách jen fraškou.