Předseda vlády Petr Fiala

Předseda vlády Petr Fiala Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Vláda vstupuje do začarovaného kruhu socialismu. Dotace na hypotéky jsou nemorální

Domnívám se, že už nikdy nezažijeme ekonomickou krizi v pravém slova smyslu, protože ji centrálně plánující úředník zakáže. Vše začalo tím, že po finanční krizi z roku 2007 přešly centrální banky ve velkém k záporným úrokovým sazbám, pak s koronou státy pro změnu vyplácely lidem výplatu, ačkoli do práce nechodili, a teď jim budou kvůli růstu úrokových sazeb dotovat hypotéky. Co bude dál? Dozvíme se, že každé dítě má nárok na dovolenou u moře, a proto bude přímořská dotace?

Nicméně na dotaci hypoték, stejně jako na výplatě lidí, kteří kvůli koronaviru a státní regulaci nesměli chodit do práce, něco je. Prostě najednou lidem došly prachy a potřebují pomoct. Má to ale jeden zásadní rozdíl. Zatímco o příchodu koronaviru předem nikdo neuvažoval, o vyšších úrocích uvažovat šlo. Na druhou stranu předpokládat, že úrokové sazby centrální banky vyskočí tam, kde byly v devadesátých letech, mohl jen velký skeptik. Takže mám trochu pochopení.

Politici nepochopili boj s inflací

Mám pocit, že přesně ti, kteří nyní volají po dotacích, dříve kritizovali guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla za to, že nechce zvýšit úrokové sazby, nyní chtějí růst úrokových sazeb anulovat tím, že to, co se z ekonomiky odčerpá vyššími sazbami, se do ní z velké části nažene zpět skrze dotace. Je to jako šlapat na brzdu a přitom malinko přidávat plyn. Je to zkrátka naprostá blbost. Vláda se musí rozhodnout, zda chce bojovat s inflací, nebo s chudobou domácností. Nyní to tak šudlá, aby se zdálo, že bojuje na všech frontách. Ve skutečnosti s inflací už ale nebojuje.

Myšlenka na dotaci hypoték vlastně jen ukazuje, že kritika ČNB a jejího posledního rozhodnutí více nezvýšit úrokové sazby byla motivovaná politicky, a nikoli odborně. Prostě některým lidem vadí minulost Aleše Michla, a proto zkritizují, cokoli udělá, nehledě na to, jestli to je dobře nebo špatně. Tak už to dnes prostě chodí. Neposuzují se činy a názory, ale jména a kdo si s kým hrál na pískovišti.

Návrh na dotaci hypoték považuji za nebezpečný, protože to je netržní řešení. Taková řešení vždy časem někde vybublají. Problémem těchto bublin je, že nevíme, kde nakonec prasknou.

Vláda by na jednu stranu měla usilovat o zchlazení trhu nemovitostí. Pád cen nemovitostí totiž už vyvolal nejednu krizi. Navíc lidé, kteří by museli kvůli nedostatku peněz na hypotéku prodat se ztrátou nemovitost, současnou vládu jistě nezvolí. A o výsledek voleb jde především. Popularita vlády klesá.

Vývoj cen bydlení v Česku.Vývoj cen bydlení v Česku.|abl

Kde to praskne?

Už teď je ale jasné, že s dotacemi se bude inflace vracet k dvouprocentnímu cíli ČNB jen pomalu. Také víme, že na trhu nemovitostí nedojde k návratu do rovnováhy a zdejší bublina nesplaskne. Tím pádem se stále mladí lidé nebudou moci dostat k cenově rozumnému bydlení. Lidé, kteří tedy ČNB kritizují, ale jedním dechem dodávají, že chtějí levné bydlení, si nevidí do pusy.

Vedlejším efektem dotací bude další růst vládní dluhu. Současná vláda velmi ostře kritizovala Babiše za populismus a růst dluhu. Jistě měla pravdu. Nicméně nezdá se mi, že by se nyní chovala výrazně odlišně. Deficit státního rozpočtu skončí letos u této vlády podobně jako u té předchozí. Asi bude o pár miliard nižší, ale rozdíl nebude dramatický. Předvolební hesla vzala za své jak pára nad hrncem.

S tím, jak bude stát stále více kontrolovat a regulovat, co kolik stojí, koho podpoří a koho nepodpoří, poroste opět moc úředníků. Budeme se stále více blížit k centrálně řízené ekonomice. Což je cesta do pekel. Nicméně zdá se, že volič chce regulace a zákazy.

Odpovědní budou opět pomáhat nezodpovědným

Dotace na bydlení lze dokonce považovat za nemorální, protože bude pomáháno těm, kteří více nepřemýšleli nad budoucností, nevzali si dlouhou fixaci sazeb nebo si zkrátka půjčili více, než bylo zdrávo. Lidé, kteří se naopak chovali odpovědně a třeba se báli zadlužit či se zadlužili jen málo, budou nyní dotovat ty nezodpovědné. Je to fér? Odpovědní se ptají, kdo bude pomáhat jim. To víme. Nikdo!

Vláda vlastně lidem ukazuje, chovejte se neodpovědně, hodně se zadlužte, nespočítejte si, na co máte, a ono vám nakonec bude vždy nějak pomoženo. Inflace se bát nemusíte, protože úspory nemáte, takže vám je nic nepožere a poklesu cen nemovitostí skrze dotace zabráníme. Proti spořínkům jste vlastně v pohodě. Jen se budete pár měsíců bát, jak hodně vám vláda pomůže. Nakonec to ale nějak dopadne.