Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Zbyněk Pecák

Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Divoký mítink Andreje Babiše v Ústí nad Labem. Provázely ho hádky, nadávky i potyčky (11.8.2022)
7
Fotogalerie

Babišova prezidentská imunita, praní špinavých peněz a mezinárodní spiknutí

Obžalovaný šéf ANO má smůlu. Sotva policie s velkými otazníky odložila kauzu předražené reklamy Agrofertu na Čapím hnízdě (případ však ještě nekončí), je znovu vyšetřován kvůli podezření z daňových úniků. Přibývají mu důvody k nabytí prezidentské imunity.

Andrej Babiš, směřující k soudu, rád moralizuje a označuje vládní oponenty za Palermo a organizovaný zločin. Sám ale žádnou vinu nepřipouští, odstoupit nikdy nehodlá a veškeré zahraniční aktivity proti jeho osobě označuje za mezinárodní spiknutí.

Na tom jistě nic nezmění ani zprávy, že francouzská Národní finanční prokuratura zahájila vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků souvisejících s nákupem jeho nemovitostí na Azurovém pobřeží.

Vážné pochybnosti

Skutečnost, že francouzské úřady tuto informaci zveřejnily oficiálně (převzal ji deník Le Monde), svědčí o tom, že pochybnosti o těchto transakcích v offshorových firmách jsou vážné, i když je vyšetřování na počátku a může trvat několik měsíců.

Už jen tento samotný fakt by u jiného, zejména vládního politika, vyvolal výzvy k rezignaci, dokud v této věci nebude jasno. Z vlády se dnes odstupuje kvůli kontaktům na podezřelé osoby, ale u bývalého premiéra platil jiný metr. K rezignaci nestačilo ani trestní stíhání.

Kauzu otevřela loni na podzim aféra Pandora Papers, zasahující desítky současných i bývalých hlav států a stovky dalších veřejných činitelů, investujících majetek s pomocí neprůhledných trustů, nadací a schránkových společností.

Mezi její ústřední postavy patří tehdejší premiér Babiš kvůli netransparentnímu přelévání 381 milionů korun přes řetězec offshorových firem v daňových rájích. Nakonec přiznal, že šestnáct luxusních nemovitostí zaplatil v roce 2009 sám.

Nezdůvodnil však, proč je nekoupil přímo, když na ně měl podle svých slov legální peníze. Vysvětlení, že mu to doporučili právníci, nemůže příliš obstát.

Kritik daňových rájů

Pomiňme nyní, že Babiš do té doby podnikání v offshorech démonizoval a současně je sám využíval. Všechny tři firmy, jež využil k utajené transakci, držel i po vstupu do vlády. Poslední z nich zrušil v roce 2018.

Předmětem vyšetřování je otázka, proč je Babiš vlastníkem jak úvěrové společnosti, tak struktury firem, která si půjčila peníze na nákup nemovitostí. 15 milionů eur přitom bylo zaplaceno v hotovosti a francouzské úřady o žádné půjčce nevědí.

„Využití offshorových společností v daňových rájích a utajená půjčka by mohly představovat případ praní peněz, které má zakrýt jejich dodnes neznámý původ,“ uvádí Le Monde. Nelze tak vyloučit, že Babiše obviní a bude muset u soudu doložit původ těchto příjmů. To by mohl být problém, jelikož je dosud nedoložil ani v České republice.

Lži o auditech

„V roce 2017 jsem byl obviněný, že nemám dostatek peněz na korunové dluhopisy. Na základě toho jsem dělal audit, který byl veřejný. Potvrdilo to PwC a Ernst & Young a tehdy jsem deklaroval veškeré mé příjmy. Ukázal jsem všechna daňová přiznání. Samozřejmě to vyšetřovala policie, samozřejmě se nic neukázalo. Je to načasované před volbami, aby mě to poškodilo,“ bránil se Babiš, když aféra vypukla.

Audit však prováděly firmy Price Waterhouse Cooper a Ernst & Young, jež byly dlouhodobě obchodně propojeny s Agrofertem. Samy přiznaly, že se nejedná o standardní auditní zprávu. Vycházely jen z údajů, které jim předložil Babiš, pro něhož tím prokazování příjmů skončilo.

Když bylo jasné, že mu podle závěrů auditu na nákupy ve Francii chybělo 160 milionů korun, otočil. „Žádné peníze mi k vypořádání transakce nechyběly. Na nákup v hodnotě 15 milionů euro jsem měl v té době na účtech k dispozici 19,5 milionu euro, které jsem v České republice řádně zdanil,“ uvedl.

Audit podle něj zahrnoval jen vybrané příjmy a k dispozici prý měl i jiné zdaněné finance. Potom nelze pochopit, proč „zapomněl“ do auditu přiznat stovky milionů korun v době, kdy mu hrozilo odvolání ze Sobotkovy vlády.

Původ „nově objevených“ peněz znovu nevysvětlil a nezabývala se jím ani Národní centrála proti organizovanému zločinu, obsazená po čistkách v roce 2018 jeho lidmi. V té době byly odloženy i kauzy korunových dluhopisů a podezřelého půlmiliardového prodeje firmy Profrost, kterou Babiš v auditu uváděl mezi svými příjmy.

Je příznačné, že finanční úřady, šikanující živnostníky kvůli tisícikorunovým nedoplatkům, přešly tyto nesrovnalosti bez povšimnutí.

Pestrá vizitka

„Je to učebnicový příklad praní špinavých peněz. To schéma vykazuje znaky, jaké vykazují schémata organizovaného zločinu,“ prohlásil v době, kdy vypukla aféra Pandora Papers, bývalý vyšetřovatel finanční kriminality Kamil Kouba.

Původ všech expremiérových příjmů zůstává nejasný. Nyní se ale pravděpodobně jen velmi těžko vyhne kličkování před francouzskými úřady.

Babiš se má symbolicky 28. října rozhodnout, jak se postaví k prezidentské kandidatuře, jež by mu v případě úspěchu zajistila imunitu. Jeho vizitka je pestrá: Agent Státní bezpečnosti, podezřelý z padesátimilionového dotačního podvodu, daňových úniků a praní špinavých peněz, jehož holding bude muset kvůli prokázanému střetu zájmů vracet neoprávněně vyplacené dotace.

Skalním voličům šéfa ANO to nevadí. Raději naslouchají jeho demagogickému napadání vlády na mítincích, že na ně „se*e“, přičemž jeho alternativou je dvojnásobný schodek státního rozpočtu a pootočení obchodních vztahů k válečnému agresorovi. Ostatně jeho holding je největším odběratelem „levného“ ruského plynu.

Nebylo by ale ani divu, kdyby se vyhrocováním společenské atmosféry i z těchto důvodů místo prezidentské volby soustředil na rozklížení vlády a návrat do exekutivy. Jeho rostoucí agresivita, stále radikálnější populismus a vršící se problémy ovšem mohou i přes vnitřní rozdíly koaliční sestavu naopak víc stmelit.