Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji

Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji Zdroj: Zbyněk Pecák

Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
31
Fotogalerie

Babiš jako vyměněný, Havlíček chrlil slogany. Proč podobnou kampaň nezkusí další strany?

Po minulém týdnu a excesech na kampaňových mítincích Andreje Babiše se bývalý premiér vydal na další cesty, tentokrát na sever. Na Babiše zřejmě někdo zapůsobil a upozornil ho, že když ztrácí nervy, škodí jen sám sobě. Šéf hnutí ANO působil proti minulému týdnu jako vyměněný.

Babiš tentokrát začal ve středočeské Unhošti, kde na něj čekalo několik protestujících s transparenty. Pokračoval v obci Žižice, kde už žádní odpůrci nečekali a naopak jej přívitalo několik desítek fanoušků. Atmosféra byla až idylická, místní starosta a zároveň krajský zastupitel za ANO zajistil lavičky, domácí koláče a další občerstvení. “Vezměte si všichni, i novináři, pojďte!” volal na hloučky u Babišova obytňáku. Z nich opravdu velkou část tvořili reportéři různých redakcí - přeci jen, Žižice jsou obec jen o čtyřech stovkách obyvatel.

Spolu s Babišem tentokrát dorazily dvě výrazné tváře ANO - exministr Havlíček a místopředsedkyně sněmovny Mračková Vildumetzová. Zvlášť Havlíček na mítincích odvádí pro Babiše dobrou práci. V Žižicích se přivítal s několika místními a vzpomínal na kampaňový mítink před loňskými volbami. Jak v Žižicích, tak v následujících Klobukách i Ústí nad Labem Havlíček vystoupil po Babišovi a bylo znát, proč se právě on nejspíš stane jeho nástupcem, pokud předseda ANO vyhraje prezidentské volby. Na všech zastávkách Havlíček spatra chrlil naučené věty a slogany kulometnou rychlostí dobrých 10 minut v kuse.

Pro úderné hlášky Babiš s Havlíčkem ani nepotřebují ty nejlepší kreativce a sloganisty. Stačí jim opakovat výroky předsedkyně sněmovny Pekarové Adamové. Na dnešních mítincích pokaždé citovali Pekarové výroky o tom, že stát se nemá o lidi starat a že hnutí ANO má šoupat nohama. To zřejmě budou politici ano opakovat až do omrzení až do dalších voleb.

Po třech menších obcích Babiš po poledni dorazil do Ústí nad Labem. Tam už na něj čekali odpůrci s píšťalkami, Babišův proslov po celou dobu přehlušovali a došlo i na menší strkanice. Tentokrát se však obešly bez výraznějších střetů, sám Babiš zůstal v klidu a odrecitoval si to svoje.

Na Babišově road show člověka napadají hlavně dvě věci. Zaprvé že hlučné protesty proti němu akorát posilují pocit Babišových příznivců, že na expremiéra akorát všichni stále bezpředmětně útočí. Ostatně Babiš tak zakončil jeden z projevů. V tomto smyslu demonstranti Babišovi v podstatě pomáhají, ačkoli je třeba dodat, že jejich právo protestovat na jakémkoli mítinku je nedotknutelné a patří k demokracii.

A konečně zadruhé: nákup obyťnáku či dodávky není v kontextu politických kampaní zas tak nákladná záležitost. Babiš za několik měsíců objede stovky obcí, řada z nich nemá ani tisíc obyvatel. Proč něco takového nezkusí i další strany? Nebo prezidentští kandidáti?