Video placeholde
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
Předvolební turné Andreje Babiše po Středočeském a Ústeckém kraji
31
Fotogalerie

Excesy na Babišových mítincích jako lakmusový papírek, co se děje v policii

Zákroky policie na mítincích Andreje Babiše rozjitřily emoce. Nyní je prověřují kontrolní orgány. Situaci v policii nelze paušalizovat. Jedná se o jednotlivé sporné případy, ale problém je hlubšího rázu. Leccos naznačí výsledky jejich vyšetřování a vyvození odpovědnosti.

Lídr ANO objíždí od jara zemi s obytným vozem, přičemž si naplánoval šňůru 160 akcí. Dnes uvádí, že na drtivé většině z nich se nepřihodilo nic mimořádného. Vyhrocenou atmosféru zažil zatím jen na několika mítincích v jižních Čechách, kterou zneužívá ve své už tak hysterické propagandě. Babiš přitom sám přilévá olej do ohně vlastními výroky.

Fašisti a nacisti

„To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči Spolu a PirStanu, to jsou lidi, který jsou nebezpečný, a já jsem zvědav, kde je policie? Proč neoddělí agresory od nás, proč tady chodí tyhle lidi?“ provokoval policii k zásahu proti odpůrcům na mítinku v Táboře.

Později se odvolával na článek v Právu, nehorázně přirovnávající protestující na Babišových mítincích ke stoupencům nacismu a fašismu, ale to ho neomlouvá. Jihočeské excesy odkryly některé znepokojivé okolnosti.

Zakleknutí tří policistů v civilu bez označení v Borovanech na autistického žáka osmé třídy poté, co spáchal přestupek, ale sám vrátil odnesený reproduktor, vyvolává reminiscence dávno minulé. Podobně se chovali příslušníci Státní bezpečnosti na demonstracích proti komunistickému režimu.

To samé platí pro zadržení ženy na mítinku v Českém Krumlově. Udeřila muže, jenž ji provokoval, aniž tušila, že se rovněž jedná o neuniformovaného policistu. Odvedli ji v poutech dva muži v civilu a v neoznačeném autě ji odvezli na policejní služebnu.

Školák a žena, jež se jinak na mítinku neprojevovala agresivně, byli po sepsání protokolu propuštěni. Způsob, jakým jejich perlustrace proběhla, však vyvolal bouřlivou reakci a otazníky nad organizací mítinků Andreje Babiše.

Policie nebo ochranka?

Vyšlo najevo, že stejná skupina policistů v civilu, zaměnitelná s ochrankou, doprovázela Babišův tým na více jihočeských mítincích. Důvody pochybností zavdal i expremiér. Choval se jako velitel zásahové jednotky a hecoval policisty k „eliminaci“ protestujících.

Šéf ANO později dokonce navrhl vlastní řešení, že policie separuje odpůrce ve vyhrazených prostorech. Odvolal se na doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška, který jej však vzápětí popřel. Tento nápad označil za protiústavní.

Policie se může hájit, že přítomnost neuniformovaných policistů z kriminálky bývá na podobných akcích běžná a nebyly porušeny předpisy. Nic takového aspoň nezaznívá z vedení Krajské policie Jihočeského kraje a důstojníků, kteří museli postupy svých podřízených posvětit.

Čepice ANO je OK

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič se za kontroverzní zákroky otevřeně postavil. Na rozdíl od Vondráška nevidí problém ani v tom, že jeden z tajných nosil kšiltovku s heslem hnutí ANO „Silné Česko“.

„Policie zasahuje nejenom na politických mítincích a případně na demonstracích a na sportovních utkáních, a pokud je policista skryt v davu, tak má třeba i čepici Sparty, takže v tom nevidím problém,“ uvedl.

Zaměňovat fotbal za politické mítinky vhledem k tomu, že policisté mají být ze zákona apolitičtí, je zcela absurdní. Názor odborového předáka nevyvolává jediné pochybnosti, jak šetření skandálních perzekucí dopadne.

„Civilové“ mají na podobných akcích figurovat hlavně jako monitoring a v napjatých situacích zasahují uniformovaní policisté. Na místě naopak nebyl antikonfliktní tým, který tam patří. Za případné podcenění přípravy nesou odpovědnost konkrétní velitelé, nicméně zatím nikdo nebyl postaven mimo službu.

Jak dopadne šetření?

Kriticky se z řad policie vyslovil jen policejní prezident Vondrášek. Zásah proti školákovi prověří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), oprávněná vyšetřovat trestnou činnost policistů. Druhý případ vyšetří Úřad vnitřní kontroly Policejního prezídia, zda nedošlo k porušení předpisů.

Už nyní ale zaznívají hlasy, že účast neoznačených policistů na politických mítincích je nepřijatelná, tím spíše jejich zásahy proti demonstrantům, a že se musí změnit pravidla, jak v podobných situacích postupovat.

Na místě je však skepse, zda v nejlepším případě nebudou kázeňsky postiženy jen malé ryby, tedy zasahující policisté v civilu. Nelze totiž zcela pominout rámec, v němž se dnes bezpečnostní složky nacházejí.

S výjimkou Vondráška sedí na významných postech policie vedoucí funkcionáři dosazení v rámci čistek Babišovy vlády v roce 2018. Změny byly důkladné a projevily se mimo jiné v zastavení kauz spojených s hnutím ANO (reklama na Čapím hnízdě, korunové dluhopisy Agrofertu, prodej firmy Profrost, únos Babišova syna, nákupy ochranných pomůcek exministra Vojtěcha…).

Průvan v GIBS

Příliš asi nelze očekávat od vnitřní kontroly policejního prezídia, a překvapením by bylo razantní rozhodnutí GIBS, kam bylo po diskreditační likvidaci předchozího ředitele Michala Murína rovněž dosazeno nové vedení.

GIBS spadá do pravomoci premiéra, což mělo v Babišově případě tu výhodu, že měl větší jistotu, že se policie nebude šťourat v jeho kauzách. Generální inspekce může sloužit jako Damoklův meč nad nepohodlnými policisty, kteří by se odvážili zajít příliš daleko. Je možné na ně „zatlačit“, a to i s pomocí vykonstruovaných kauz.

To se stalo krátce po jmenování nového ředitele GIBS Radima Dragouna, jehož jméno kolovalo v médiích už měsíc před rozhodnutím výběrové komise při Úřadu vlády, kontrolované tehdejším premiérem Babišem.

Dragoun získal podporu vedení státního zastupitelství a politických špiček ANO, včetně bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Dragouna doporučil bývalý důstojník protikorupční policie Karel Tichý, dříve blízký spolupracovník ředitele bezpečnostní divize Agrofertu Jiřího Veselého. Nebylo myslitelné, aby na toto místo pronikl někdo, kdo by neprošel filtrem Babišova aparátu.

O tom, že nové koště dobře mete, přesvědčil nový ředitel GIBS krátce po svém nástupu, když začal vyšetřovat hlavního vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila kvůli už jednou v minulosti odloženým vyfabulovaným kontaktům na kontroverzní lobbisty. Nevtípilovo šetření sice znovu skončilo bez výsledku, ale ostatním policistům byl vyslán jasný signál, kudy cesta nevede.

Nutná deagrofertizace

Vyšetřování excesů na mítincích ANO bude jedním z lakmusových papírků, v jakém stavu se nachází současná policie, jejíž vedení se prakticky nezměnilo. Vláda řeší spoustu jiných mimořádných problémů, ale bylo by velkou chybou nebrat tuto situaci vážně a neprovést důkladnou deagrofertizaci, ostatně nejen v bezpečnostních složkách.

Babiš, jenž má tendenci policii úkolovat i v opozici, zatím vyčkává. V příštím roce vyhlíží předčasné volby a i z tohoto důvodu dosud oddaluje svoje rozhodnutí, zda se zúčastní prezidentské volby. Zatím se má ve státní správě o co opírat.

Video placeholde
Babiš a jeho obytňák • ANO