Exprezident USA Donald Trump

Exprezident USA Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký exprezident Donald Trump
Exprezident USA Donald Trump vystoupil na mítinku v Georgii, (26.09.2021).
Exprezident USA Donald Trump vystoupil na mítinku v Georgii, (26.09.2021).
Americký exprezident Donald Trump (červenec 2021)
Americký exprezident Donald Trump (červenec 2021)
11
Fotogalerie

Politické divadlo v USA: Proč Demokratická strana posílá milióny Trumpovým republikánům?

Pokud jste občanem Spojených států, a k tomu člen nebo příznivec Demokratické strany, nejspíš jste neustále bombardováni e-maily, které vás prosí o peníze. Obzvláště nyní se zrušením ústavního práva na potrat se Demokratická strana snažila vymáčknout ze svých liberálních voličů co nejvíce na „záchranu Roe v. Wade“ (rozsudku, který dosud toto právo zaručoval; pozn.  red.). Ovšem krom melodramatických politických estrád, jako když kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová předstírala, že ji policie vede v želízkách z protestu za reproduktivní práva, se americká levice ničeho nedočkala.

Milióny pro konkurenci

Před dvěma týdny se ale mohli demokratičtí voliči dozvědět, že jejich peníze místo toho skončily v republikánské kampani. K jejich šoku totiž demokraté utratili přes 44 miliónů dolarů na podporu nejvíce protrumpovských kandidátů, usilujících o nominaci v rámci Republikánské strany. Jen ve státě Illinois tak utratili neuvěřitelných 35 miliónů na reklamách pro ultrakonzervativního Darrena Baileyho, čímž úspěšně zajistili jeho vítězství jako republikánského kandidáta na guvernéra.

Bailey však zdaleka nebyl jediný. Demokraté utratili další statisíce na republikánských primárkách v Kalifornii, Coloradu, Marylandu a Pensylvánii. Účel této masívní podpory opozice je jasný: zajistit výhru radikálních kandidátů, aby demokratičtí kandidáti byli tou bezpečnější volbou pro umírněné a nerozhodnuté voliče. Je to, jako kdyby zdejší koalice SPOLU začala ve velkém financovat kandidáty SPD, aby pomohli oslabit ANO.

Nebude to fungovat

Krom absurdity celého konceptu je tento intrikánský manévr velmi ošemetný. Za prvé, je to příšerná reklama. Voliči nebudou chtít posílat peníze straně, jež je obratem věnuje své konkurenci. Hraničí to s volebním podvodem, je to nečestné a navíc to pomáhá propagovat názory, které se jim naprosto příčí. Za druhé, demokraté jsou sami moc radikální. Svou ultraprogresívní rétorikou se normálním Američanům nejeví jako umírněná volba. Většinou se zabývají spíše právy transgenderů a nelegálních imigrantů místo problémů běžných pracujících občanů. Za třetí, demokraté se potýkají s obrovským poklesem voličských preferencí, obzvláště kvůli nejednomu faux pas svého senilního prezidenta Bidena. Od listopadu tak s republikány prohrávají ve většině volebních průzkumů.

Jediné, čeho demokraté svým švindlem docílili, je upevnění pozice Donalda Trumpa. Demokraté nadále žijí v iluzi, že dokážou těžit z útoku Trumpových podporovatelů na Kapitol ve Washingtonu. Myslí si, že voliči budou vyděšení z kandidátů popírajících výsledek minulých voleb, jež Trump nazval zmanipulovanými. Nic z toho však volby nerozhodne. Rozhodne je hlavně cena benzínu a zdražování obecně. Pokud se díky demokratickému vměšování do republikánských primárek dostane do volených funkcí více „America First“ politiků, zajistí Trumpovi více spojenců, kteří mu za dva roky pomůžou znovudobýt Bílý dům. Opravdu ironie v celé své kráse.

Autor je publicista a kandidát strany Patrioti v Praze 6