Inflaci se nedá vyhnout. I kdyby někdo udělal na investicích 20 %, reálně vydělané peníze ztratí na hodnotě.

Inflaci se nedá vyhnout. I kdyby někdo udělal na investicích 20 %, reálně vydělané peníze ztratí na hodnotě. Zdroj: Profimedia.cz

Penzijní úspory hoří. Inflace si nevybírá, ale na starší střílí dvakrát

Třicet let posloucháme, že na důchody nebude a že je potřeba si na stáří něco našetřit. Ale pokud jste to skutečně udělali, od začátku pandemie do konce letošního roku vám inflace odmazala hodnotu každé páté koruny vašich úspor. A to pokud jste měli se svými úsporami ještě štěstí. Realita je ještě horší a nejsmutnější na ní je, že není moc cest, jak s tím bojovat.

Trochu útěchy mohou mít ti, kdo na důchod nespořili, ale investovali. Protipandemická opatření vlád a centrálních bank vyhnala vzhůru ceny akcií, nemovitostí a prakticky všeho, do čeho lidé ukládají peníze pro budoucí zhodnocení. Problém je to ale u těch, kdo mají do důchodu blízko nebo v něm už jsou. A to je minimálně každý čtvrtý z nás.

V červených číslech

Všudypřítomná rada ekonomů zní, že se musí investovat. Jenže ani tahle alternativa nevypadá růžově, když jsou trhy v červených číslech. Propady na akciovém trhu či na jiných investicích jsou samozřejmě něco, s čím se musí počítat a co se na dlouhém investičním horizontu ztratí, a dokonce může umožnit dokoupit při pravidelném investování za stejné peníze více jednotek, protože jsou levnější. Pokud je ale člověk na konci svého investičního života a chystá se zainvestované peníze využít, může být jejich držení na rizikových trzích problém.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!