Video placeholde
V Kyjevě 8. května: zleva Bono, ukrajinský voják Taras Topolia (frontman skupiny Topolia) a The Edge. Metro, které nyní slouží jako kryt.
V italském Turíně 14. května: ukrajinská skupina Kalush Orchestra vyhrála v soutěž Eurovision Song Contest 2022
Pohřbu exprezidenta Ukrajiny Kravčuka se zúčastnil i prezient Zelenskyj s manželkou (17.5.2022)
Desetiletý Ilja Matvienko z Mariupolu se spolu se svou matkou Natalií stal obětí bomby, kterou vypálili ruské jednotky. Matka zemřela, Ilja přežil.
Desetiletý Ilja Matvienko z Mariupolu se spolu se svou matkou Natalií stal obětí bomby, kterou vypálili ruské jednotky. Matka zemřela, Ilja přežil.
15
Fotogalerie

Prezident 4.0 aneb jak si Volodymyr Zelenskyj zvolil autentickou kombinaci politiky a umění

V úterý 24. května uplyne čtvrt roku od chvíle, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Prezident Volodymyr Zelenskyj nejenže neodešel ze země, ale každý den dokazuje, jak výborně zná svoje „publikum“ – Ukrajince i mezinárodní veřejnost. Pomáhá si vším možným. Mimo jiné také uměním.

Jasně se vyjadřující, se showmanským naturelem. I v nejvypjatějších chvílích zachovává nadhled a schopnost humorné zkratky. Když se díváte na jeho stand-upy z mládí, vidíte, jak přirozený smysl měl pro dramatickou situaci. Od začátku ruské invaze postuje na Facebook videa, která zjevně sám natáčí. Obrací se tím ke své zemi a zároveň k celému světu. Jeho příspěvky jsou pádné, jednoduché a efektivní. Zelenskyj v nich dokola, byť pokaždé jinak, opakuje základní věci, na nichž stojí demokratický systém. Jsem tady. Jsme v Kyjevě. Chráníme Ukrajinu. Bráníme se. Jsme nezávislý stát. Potřebujeme zbraně. Mluvil jsem s… (dosaďte si jméno některého z lídrů) a výsledek je tento a tento.

Dostal se miliónům lidí do obýváků i mobilních telefonů. Každý den burcuje, abychom v rámci možností pomáhali – a stejně tak působí na politiky různých zemí světa. Jeho styl je podobně jednoduchý, jaký měli kdysi Ronald Reagan, Václav Havel, Nelson Mandela. Nebo Martin Luther King, na kterého se odkazoval ve svém projevu k americkému Kongresu už 16. března.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!