Bratříček: Z deníku válečného youtubera

Bratříček: Z deníku válečného youtubera Zdroj: Youtube

Bratříček: Z deníku válečného youtubera

Jedním z fenoménů ukrajinské války je způsob, jakým její průběh pokrývají tzv. váleční youtubeři. Ve svých live streamech často dokážou propojením sociálních sítí a postřehů diváků popisovat válečné dění lépe než klasická média a televizní štáby. Požádali jsme o pár postřehů Ondřeje Tesárka, alias Bratříčka, jehož vstupy patřily k těm nejsledovanějším.

15. 2. 2022

Devět dní do invaze. Vím, že Putin něco spustí. Počítám s anexí Donbasu. Vydávám parodický překlad Putina. Putin má v komunitě klín. „Nechci být ten, kdo způsobí odsun Rusů z Evropy,“ vkládám parodicky slova do úst Vladimira Putina, který v mém videu zpytuje svědomí. Kdybych jen věděl, jak blízko jsem pravdě. Nikoho to nezajímá.

22. 2. 2022

Dva dny do invaze. Vím, že to skončí tragédií. Začínám být paralyzován protichůdnými zájmy diváků a své pozornosti. Nezmůžu se ani na zapnutí kamery. Sestřihávám záběry z inaugurace Zelenského a Putina, abych ukázal propastný rozdíl mezi oběma zeměmi. Jmenuje se to „Sláva Ukrajině“. Přetrhávám komunikační vazby s kýmkoliv, kdo doteď nerozpoznal, že bude válka, a zesměšňuje práci zpravodajských služeb. Stále to nikoho nezajímá.

Čtvrtek 24. 2. 2022

Vydal jsem nějaká videa pro platící členy, ale jsou ideově prázdná, protože mentálně jsem na ukrajinsko-ruské hranici. Nemohu spát, a tak to ve dvě ráno vzdávám a odcházím na gauč číst americký a asijský Twitter.

Ještě dvacet minut do invaze je na Twitteru hrobové ticho. Probíhá zasedání Rady bezpečnosti OSN. Musím se proklikat do úplně neznámých vláken rádiových amatérů, abych našel první důkazy, že začala válka. Rusové komunikují na frekvenci pro strategické bombardéry. Je hotovo, mám jistotu. Ale teď to vím jen já, pár lidí na Twitteru a samozřejmě armády světa a Ukrajinci, kteří posílají veškeré letectvo do vzduchu, než dopadnou první rakety.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!