Americká armáda trénuje ukrajinské vojáky

Americká armáda trénuje ukrajinské vojáky Zdroj: Profimedia.cz

Jefim Fištejn: Putinův útok zatím odražen

Informace o mezistavu jednání mezi kolektivním Západem a Ruskem ohledně Ukrajiny je jakoby zahalena kouřovou clonou. Je válka o Ukrajinu na spadnutí, anebo už byla a my jsme ji prošvihli?

Jezdecký útok Putinova režimu v podobě ultimáta byl zdárně odražen – Západ neposkytl Rusku žádné bezpečnostní záruky, o něž byl žádán. Navíc nyní čas hraje proti Rusku, je na tahu a dlouhé váhání by znamenalo jen to, že Putin rozehrál partii, aniž by měl připravenou koncovku. Takže vítězství na celé čáře?

Dveře zavřené dokořán

Ne tak zhurta. Některá slova jsou zrádná.

Jak máme rozumět obraznému výroku o dveřích NATO, které zůstávají otevřené pro všechny zájemce, když čteme na vysvětlenou prohlášení Bílého domu o tom, že Ukrajina zatím nedostane ani cestovní mapu (jakési rozvržení procesu vstupu do Aliance), natož plnohodnotné členství? Nesplňuje totiž předběžné podmínky, jako je kupříkladu absence sporných území či ozbrojených konfliktů. Splnit takový požadavek Kyjev z definice nemůže, protože Putin dělá vše pro to, aby zůstal navždy nesplnitelný. O dveřích, jež jsou jakoby otevřené, ale vstoupit se do nich nedá, se říká, že jsou zavřené dokořán.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!