Jana Bobošíková

Jana Bobošíková Zdroj: Blesk - Zbyněk Pecák

Jana Bobošíková
Předsedkyně neparlamentní strany Suverenita Jana Bobošíková se i nadále cítí být prezidentskou kandidátkou a zváží další právní kroky. Před novináři tak 23. listopadu reagovala na rozhodnutí ministerstva vnitra vyřadit ji z volby kvůli nesrovnalostem v podpisech v podpůrné petici. Verdikt vnitra bude nyní tým Bobošíkové důkladně analyzovat a v příštích dnech sdělí výsledek. (foto ČTK)
Jana Bobošíková
V době krize v ČT, kde byla krátce šéfkou zpravodajství.
Jana Bobošíková
13
Fotogalerie

Volný blok končí, Bobošíková asistuje u pádu dalšího projektu. Kam půjde dál?

Vlády se ujímá pětikoalice, hnutí ANO si zvyká na roli opozice, živo je ale i na mimoparlamentní scéně. Mezi její výrazné představitele patří bývalý poslanec Lubomír Volný. Nyní vyšlo najevo, že zneužíval sociální dávky, a Volný blok se od něj distancuje.

Strana Volný blok je v rozvalu. Její ústřední mediální postava Lubomír Volný, bývalý poslanec Okamurova hnutí SPD, byl před několika lety kritizován, že „parazituje na sociálních dávkách z pronájmu dvou domů v romské lokalitě“. Nyní byl přistižen, že „parazituje“ i na nemocenské.

Krátce po debaklu ve sněmovních volbách, kdy projekt nedosáhl ani na státní podporu, nastoupil Volný do stavu pracovní neschopnosti a čerpal nemocenské dávky, vypočítávané z poslaneckého platu. Problém spočívá v tom, že by měl dodržovat léčebný režim, přitom se opakovaně účastnil antivaxerských demonstrací.

Odpoutejme se od Volného

Na tuto skutečnost reagovala předsedkyně Volného bloku Jana Volfová. Vydala prohlášení, jež se od Volného prakticky odstřihuje. Nereaguje prý na marné výzvy kolegů, aby situaci oficiálně ozřejmil.

„Volný blok se distancuje a odsuzuje všechny formy a způsoby zneužívání sociálních dávek. Takové jednání považujeme obecně za zavrženíhodné a za neslučitelné s principy a idejemi naší strany!“ píše Volfová.

Šéfka Volného bloku avizuje „zahájení nutných kroků vedoucích k návratu tradičního názvu naší strany a odpojení se od všeho, co nás jakýmkoliv způsobem spojuje s podle nás, zdiskreditovanou značkou Volný blok (název strany, logo a další grafické symboly)“. Rozhodne o tom sjezd strany, který proběhne do konce ledna.

S nadsázkou toto dění připomíná stalinské čistky, kdy byli nepohodlní představitelé strany likvidováni a retušováni i z fotografií. Volfová zároveň podává podnět ke Smírčí komisi „ve věci šíření pomluv a veřejného křivého obvinění své osoby za údajné oznámení médiím o zneužívání sociálních dávek Lubomírem Volným“.

Krvavá kapitulace

Napadený exposlanec označil vyjádření Volfové za krvavou kapitulaci. Současně zpochybnil legitimitu vzniku strany Volný blok a její vedení obvinil ze „šíření lží a pomluv mezi členskou základnou, vyhrožování a udávání pro nespáchaný přestupek ve stylu STB“. O čem to svědčí?

Vznik strany Volný blok loni iniciovala Jana Bobošíková přejmenováním České suverenity. Do čela strany, jež je svými stoupenci považovaná za „revolučnější“ verzi dnes již „etablované“ SPD, dosadila Janu Volfovou, ale nikdo nepochybuje o tom, že skutečnou hybatelkou je bývalá televizní moderátorka.

Bobošíková je zkušená politická matadorka a schopná manipulátorka. Bývalou radní České televize Hanu Lipovskou ovládla natolik, že se jí kandidaturou za Volný blok podařilo znemožnit i v těch konzervativních kruzích, jež ji do té doby respektovaly.

Zřejmě kalkulovala, že exposlanec Volný je schopen zaujmout radikálnější výseč veřejnosti svými excesy ve Sněmovně, kdy byl kvůli porušování pravidel vyváděn policií. Považovala je za odvážné, sympatické a za „běžnou parlamentní obstrukci“.

Chybná sázka na Volného

Tato taktika však selhala. Sázka na extrémního antivaxera, jenž přirovnával přístup k neočkovaným k transportům Židů do koncentračních táborů, skončila krachem. Volný ještě krátce před vyhlášením voleb věřil ve 20 procent a zaplatil kvůli oslavám šest sudů piva. Nakonec je s ním neměl kdo vypít.

Volný blok propadl ziskem 1,33 procenta hlasů a už tehdy projevila Bobošíková zklamání. Současný spor o zneužívání sociálních dávek, ať už toto téma vynesl na veřejnost kdokoli, svědčí o hlubším rozkolu, kdy společné zájmy narazily do zdi.

Lubomír Volný nenarazil poprvé. V minulém období byl jako lídr zvolen poslancem za moravskoslezskou organizaci SPD, kde došlo v březnu 2019 k rozkolu. Dostal se pod tlak vedení, což označil za „zákeřný útok proti vlasteneckým silám“, a napadl Tomia Okamuru, že podporuje členství „rasistů a neonacistů“.

Spory nakonec vedly Volného a další zástupce SPD Mariana Bojka a Ivanu Nevludovou k opuštění hnutí. Nakonec kývl na nabídku Bobošíkové kandidovat za novou stranu Volný blok. Už samotný název dával tušit, nakolik byl ceněn „brand Volný“. S tím je nyní konec. Značka „Volný“ začíná překážet a Bobošíková se s ní hodlá rozloučit.

Tento případ svědčí o pokračujícím drolení „vlastenecké scény“, jak se sama nazývá skupina menších radikálních subjektů s podobným programem. O tom svědčí i neskrývaná nevole jejího jediného parlamentního zástupce Okamury, který označil svoji konkurenci za zaplacenou, aby tuto scénu rozbíjela.

Dalším projektem Hrad?

Bizarní příběh dále patrně napovídá, že si chce Bobošíková odhozením nepohodlné „zátěže“ uvolnit ruce pro další politickou kapitolu. Do této doby asistovala u pádu několika podobných projektů, kam lze zařadit hnutí Politika 21, Suverenita, Hlavu vzhůru, ale i neúspěšné kandidatury na senátorku, pražskou primátorku a dvakrát prezidentku (poprvé s podporou KSČM).

Hana Lipovská, blízká spolupracovnice Jany Bobošíkové, nyní zaregistrovala doménu webových stránek prezidentka2023.cz. Samotná Bobošíková nepopírá spekulace, že by ji mohla využít k prezidentské kandidatuře.

„To je tajné. Domény se dají kupovat z nejrůznějších důvodů, a zejména pokud působíte v mediální oblasti, tak se pak s nimi dá i různě hrát,“ uvedla pouze. Zároveň už dříve kandidaturu nevyloučila, ale nechává si čas na rozmyšlenou. Mohlo by to ovšem někoho překvapit?