Úřad práce v Praze 4 - ilustrační snímek

Úřad práce v Praze 4 - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:PETR NOVOTNY CZECH NEWS CENTER

Úřad práce v Praze 4.
Úřad práce v Praze 4.
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
11
Fotogalerie

Vladimír Pikora: Průmysl padá a nezaměstnanost také. Základní ekonomické poučky přestávají platit

Je to zvláštní krize. Průmysl klesá a nezaměstnanost také. Člověk by řekl, že když se méně vyrábí, tak se bude propouštět. Statistiky ale ukazují pravý opak. Podle Českého statistického úřadu poklesla v říjnu průmyslová výroba meziročně o 4,9 procenta, zatímco podle Úřadu práce ČR podíl nezaměstnaných poklesl na 3,3 procenta. To je o půl procentního bodu méně než před rokem.

Data z průmyslu ukazují, že nejvíce klesá automobilový segment. Výroba tohoto odvětví meziročně poklesla o neuvěřitelných 32,9 procenta. Ukazuje se, že nedostatek komponentů se už začal propisovat i do výroby dodavatelů automobilového průmyslu. A nezdá se, že nás čeká nějaké zlepšení. Hodnota nových zakázek meziročně poklesla o 2,0 procenta. Podobně jako u nás trpí průmysl v celé střední Evropě. Všem chybí čipy.

Česká nezaměstnanost zůstává mezitím nejnižší v celé EU. Úřad práce ČR evidoval ke konci listopadu jen 245 549 uchazečů o zaměstnání. Jsou přitom velké regionální rozdíly. Nejnižší je nezaměstnanost v Praze-východ, kde činí jen 1,3 procenta, zatímco nejvyšší je v Karviné, kde činí 8,4 procenta. Nicméně ani to není nějaká vysoká nezaměstnanost.

Ke konci předchozího měsíce nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR celkem 344 840 volných pracovních míst. To je o 26 868 míst více než před rokem. Aktuálně tak máme skoro o 100 tisíc více volných pracovních míst než uchazečů o práci. Jinými slovy, kdyby každý, kdo nemá práci, nějakou přijal, tak nám zůstane ještě skoro 100 000 neobsazených míst. To není normální situace a už vůbec ne v době, kdy průmysl padá. To staví ekonomické poučky na hlavu.

To je sice dobré pro zaměstnance a pro odboráře, ale pro zaměstnavatele to je zničující. Na jedno volné pracovní místo připadá 0,7 uchazeče. Zaměstnavatel si tak zaměstnance nemůže vybírat a musí vzít každého. To není dobré. Kvalita zaměstnanců a služeb tím klesá. Každá servírka ví, že se může chovat k zákazníkům špatně, protože když na to přijde, tak po ní konkurence hned skočí a práci má během pár minut.

Alarmující je, že u 73 procent volných pracovních míst poptávají zaměstnavatelé lidi se základním vzděláním. Jsou to většinou místa vhodná pro cizince. Největší poptávka je po stavebních či montážních dělnících a obsluze vysokozdvižných vozíků. To je jen odraz toho, že jsme montovnou a obřím skladem Evropy. Geografická poloha si nás našla. Každá země těží z něčeho. Některá z moře, některá z ropy, některá z turismu, my z logistiky.

Lze očekávat, že průmysl bude trpět dál. Dokud nepřijdou čipy a vše se neusadí do starých kolejí, bude průmysl meziročně dále klesat. Automobilky stáhnou i své dodavatele. Nezaměstnanost mezitím zůstane stále nízká. Opět zafunguje program Antivirus. Navíc zaměstnavatelé vědí, jak těžké je lidi sehnat, a tak budou propouštět jen ty lidi, do kterých není nutno investovat nějaké zaškolení. Trh práce tak zůstane vymknutý z kloubů ještě řadu měsíců. Nejnižší nezaměstnanost v Evropě je Pyrrhovým vítězstvím. Je to jen nefunkčnost trhu a ekonomických pravidel.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub