Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021)

Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Vládní tiskovka k energiím a koronavirovým opatřením: Premiér Andrej Babiš (ANO) (20.10.2021)
Jednání tripartity (19. 10. 2021)
Jednání tripartity (19. 10. 2021)
Premiér Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi
Premiér Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi
24
Fotogalerie

Rozpočtová kukaččí vejce za miliardy. Babišova vláda to svým nástupcům hezky osladila

Pro Andreje Babiše a jeho partu to byla hořká a v mnohém i nešťastná volební porážka. O prvenství přišel jen těsně a nechybělo málo, aby měl ve sněmovně dost koaličních partnerů. Všechno mohlo být jinak, odcházející premiér ale nemusí být smutný. Nové vládě se mu podařilo dostatečně zatopit.

Například odpuštěním DPH u cen plynu a elektřiny, které ve středu schválila vláda. Prozatím s jistotou na poslední dva měsíce letošního roku, kde se kabinet opřel o mimořádné opatření v daňovém řádu. A pokud by ve sněmovně prošla vládní novela zákona, DPH by u energií zůstala na nule i po Novém roce.

V prvním případě to přinese zbytečný výpadek do už tak děravého rozpočtu. Ceny energií sice rostou, ale skutečně hůř nejspíš teprve bude. A v druhém případě to šlo řešit jinak – místo plošného odpuštění třeba v rámci již existujících sociálních dávek (např. příspěvkem na bydlení) u lidí, na které to skutečně silně dopadne. 

Od vlády je to prohnané, a to hned dvakrát. Jednak se u lidí ještě na odchodu udělá hezkou – a oni si třeba jednou vzpomenou. Navíc nastupující garnituře nejen rozpočtově zavaří, ale ještě ji postaví před nepříjemné dilema. Schválit pokračování nulové DPH i za cenu rozpočtových výpadků? Anebo to zamáznout, DPH k energiím opět vrátit a naštvat si obyvatelstvo hned na začátku vládnutí? Navíc v době, kdy už ceny elektřiny a plynu porostou mnohem drastičtěji?

Nejde přitom o žádné drobné. Podle odhadů citovaných ČTK tímto „odpustným“ přijde státní kasa každý měsíc o 1,3 miliardy (ročně tedy skoro 16 miliard), ve veřejných financích celkově to pak bude díra více než dvoumiliardová (ročně asi 25 miliard).

Není to ale jediná věc v rámci politiky „po nás rozpočtová potopa“. Další plošné přidání státním zaměstnancům místo selektivního, růst důchodů nad rámec zákonem dané valorizace (místo penzijní reformy) anebo už pár let platné nadměrné slevy na jízdném, jejichž rušení bude politicky hodně těžké.

A pak tu jsou další více či méně doutnající problémy, kterým bude muset nová vláda čelit. Další koronavirová vlna, kde samozřejmě nelze odcházející držitele moci tak úplně vinit. Byť i teď se možná na ni dalo připravit líp a hlavně dřív. Za problematická se dají považovat i některá opatření, která v této souvislosti Babišův kabinet ve středu oznámil – od kontrol hostů provozovateli hospod a restaurací po zpoplatnění testů od 1. listopadu (s několika výjimkami, například pro testované do 18 let atd.). 

Průhledná byla také snaha odcházejícího premiéra namočit do toho všeho i své nástupce. Viz jeho „velkorysá“ nabídka, aby do čela ministerstva zdravotnictví už od 1. listopadu nastoupil možný koaliční nástupce Vlastimil Válek (TOP 09). „Je po volbách, tak je dobré, aby se zapojil,“ vysvětloval to Babiš na středeční tiskové konferenci. Chytré, ale průhledné…

A v neposlední řadě je tu krize automobilového průmyslu, na němž a na související síti dodavatelů závisí český průmysl – a tedy i hospodářský růst. Končící vláda se na pondělním jednání tripartity dohodla na využití programu Antivirus (proplácení 60 procent náhrad mezd do 29 tisíc Kč), což taky něco bude stát. A navíc se důsledky zastavení výroby aut také teprve pořádně projeví.

Takže on nakonec ten odchod do opozice zas tak nepříjemný nebude…

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 28: Premiér této země nesmí být vydíratelný. Kvůli kauzám, jakou je Pandora, ho ale někdo vydírat může • Reflex.cz